Демонстранти изгониха с псувни и закани Тошко Йорданов и Мая Манолова от протеста в София

7 Dni Sofia08.09.2021
мая манолова

Представители на ресторантьорите, хотелите, нощните заведения и транспортния бранш се събраха на протест срещу строгите противоепидемични мерки, които влязоха в сила вчера. Според недоволните тези мерки допълнително ще нанесат щети на техния бизнес. Демонстрацията се подкрепя и от други браншове.

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, и съпредседателят на ИБНИ Мая Манолова както и други депутати бяха изгонени от протестиращите ресторантьори и собственици на заведения. Те ги псуваха и заплашваха със саморазправа, ако веднага не напуснат мястото. Наложи се полицаи да ги бранят!

Демонстрантите тръгнаха на шествие към сградата на президентството, а от там и към Министерство на здравеопазването.

Те настояват за оставката на министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров, на министъра на туризма Стела Балтова, на доц. Ангел Кунчев и на всеки, по думите им, отговорен за дискриминационните мерки.

„Готвим се да блокираме цялата страна, всяко кръстовище на държавата, всеки град, всеки път, ако до 28 септември тази дискриминационна заповед не е отишла в историята“, заяви на озвучителната уредба Евгени Зумполов от Сдружението на заведенията в България.

Протестиращите не са съгласни, че нощните клубове и дискотеките ще затворят, а заведенията и игралните зали ще работят с ограничено работно време от 7 до 23 часа.

От Асоциацията на заведенията припомниха, че близо 50 хил. души не са получили компенсации от предишното затваряне.

Протестът се подкрепя и от други браншове. Преди часове две големи туристически организации сформираха кризисен щаб за спасение на сектора. Те разкритикуваха отново въведените ограничения за работа на заведенията.

По-рано днес служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви, че въпреки протестите, заповедта с новите ограничителни мерки няма да бъде променена.

Движението в центъра на София е затруднено. Заради демонстрацията е затворен бул. „ бул.Цар Освободител“.