Само в 7DniSofia.bg

Скандалът се разгаря! Алибегов: От сряда България ще пламне!

Алибегов_712026830628039442_big

От Българската асоциация на заведенията (БАЗ) ще прибегнат до гражданско неподчинение заради заповедта на здравния министър за новите ограничения и няма да я спазват. Ресторантьорите вече обявиха, че започват протести в различни градове на страната.

В същото време съветникът на културния министър Велислав Минеков – Светослав Стайков, се подигра с председателя на сдружението Ричард Алибегов и всички ресторантьори с ироничен пост във Фейсбук.

БЛИЦ потърси г-н Алибегов за коментар по горещите теми:

– Г-н Алибегов, как си обяснявате личната атака срещу Вас от съветник на министър?
– Много трудно приемам обвинения от човек, който до преди шест месеца гореше маски на площада.

Той не обижда само нас. Тук не става дума само за нашата асоциация, а за цялото обединение на туризма. Ще дадем пресконференция в сряда в БТА от 12:00 часа. Събрали сме се Българска хотелиерска ресторантьорска асоциация, Сдружение на заведенията в България, Българска асоциация на заведенията, всичките операторски фирми, таксита, Конфедерация на превозвачите.

Протестът, който организираме, е за всички тези хора. Когато се затворят заведения или отделни отрасли от туризма това се отразява на всички.

– Защо при предните локдауни нямаше такива масови протести?
– Защото тогава бяха наложени социални и икономически мерки. Протестът е затова, че хората остават на улицата през 2021 година и без никакви социално-икономически мерки.

Някой излиза по телевизията и казва, че такива ще има, но всъщност тях ги няма. Когато здравните мерки изпреварват социалните и икономически се поражда напрежение. От утре нощните заведения са затворени, всички други са ограничени, включително и детски кътове, фитнеси, сватбени агенции, които също се включват към протеста.

Те трябва да работят с капацитет на 30 % със 100 % разходи и разбира се, че те са си фалирали.

– Срещу кого или какво е насочен протестът?
– Срещу липсата на социално-икономически мерки. Ние никога не сме били против здравните мерки и опазването на обществото. Това са нашите клиентела и капитал. Ако хората са болни, те няма да ходят по заведения, фитнеси и т.н. Не може да ги оставиш на улицата без да ги обезпечиш.

Реално от утре хората остават на улицата и без пари. Всички придружаващи ги браншове, които трябва да уволнят страшно много хора, тъй като ние ще работим с намален капацитет, също остават на улицата и без пари.

– Какво ще последва след наложените мерки?
– Ние вече този мач сме го играли. След затварянето на нощните заведения, от две до три седмици по-късно следва и затваряне на другите заведения.

Как си представяте всички тези граждани да стоят вкъщи тихи без никакви социално-икономически мерки. Няма как да се случи това. Тези хора имат семейства, разходи, изплащане на кредити, сметките си вървят. Това че някой ще остане без работа по вина на държавата няма да намали неговия наем, сметките за тока или кредита към банките.

Протестът не е на Ричард Алибегов или на Асоциацията на заведенията, а на туризма и всички свързани с него. През 2021 г. България ще стане единствената страна, която забранява на народа си да работи и го оставя на улицата без никакво обезпечение.

– Кога ще се проведе протестът?
– В сряда е протестът в София от 15:00 часа, на площад „Народно събрание“. Това е големият протест и след това започваме всеки ден във всички градове.

Ние ще продължим до отмяна на заповедта. Не искаме да разболяваме никого, но не може хората да бъдат оставени на улицата, без прехрана.

– Защо има българи, които не ви подкрепят и смятат, че заведенията правилно трябва да бъдат затворени?
– Хората не са наясно, че всъщност се затварят заведенията, ограничават се фитнеси и всички друго, което включва заповедта на здравния министър, а към тези ходове няма прикрепени абсолютни никакви социално-икономически мерки.

Министрите Гълъб Донев и Стойчо Кацаров твърдят, че автоматично като се случат здравните мерки, се включват и социално-икономически такива. Това е една откровена лъжа. Нито има изготвени мерки в браншовите организации от Министерството на икономиката, нито има изготвени мерки за работодателските организации, нито има пари за тях.

Сега, когато приемат бюджета, парите заложени в него няма да стигнат да покрият обема на заповедта на министър Кацаров.

– След фактите, които излагате, защо, според Вас, Светослав Стайков, излиза с такива нападки?
– Нямам никаква идея, протестът не е на Асоциацията. Това е до възпитание. Ако министърът на културата или неговият съветник останат без работа и им бъде забранено да изпълняват длъжността си и не бъдат обезпечени за това, как ще реагират.

Седейки си в офиса, взимайки си парите е много лесно да сочиш с пръст.

Стайков да заповяда в сряда на площада, да се запознае с всички хора. Там ще има артисти, тъй като всички културни събития ще бъдат ограничени. Ще има хора от хотелиерския бранш, от превозвачите, от ресторантите, от сватбените агенции. Ще има над 100 булки, тъй като те са си платили сватбите, това е една много голяма организация, която протича месеци наред, а сега им налагат ограничения.

Ще има и представители на детските и езикови центрове. Нека Стайков да дойде и да обиди всички тези хора и да им каже да си стоят вкъщи без пари.

Не го познавам този човек, но никой на този пост няма право да постъпва така. Пак казвам, че човек, който преди шест месеца гореше маски на площада, казваше, че няма смисъл от мерки, че няма пандемия, че хората са репресирани, сега седнал в близост до министерски стол и виждате как си променя мнението.

Между другото министър Кацаров през 2020 година даде множество интервюта където казваше, че маските на помагат и че не е нормално да се затваря държавата. Сега, когато вече е министър, е на друго мнение.

Законът ни дава право на гражданско неподчинение и това ще се случва докато има само здравни мерки, а без икономически и социални.

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории