Само в 7DniSofia.bg

Проф. Христова смъква маските на задкулисието около Радев и партийния му проект с харвардското дуо

Проф.-Антоанета-Христова

Политическият психолог проф. Антоанета Христова безпощадно смъква маските на задкулисието около обитателя на президентството Румен Радев и партийния му проект с харвардското дуо служебни министри Асен Василев и Кирил Петков.

След подозренията за „дългата ръка на ДПС“ зад проекта на чалгаджията Слави Трифонов ИТН, шета ли дългата ръка на олигарха Иво Прокопиев в инженеринга на бъдещо управление и втория мандат на Румен Радев.

„Почти нямам адекватен коментар за това, което чувам от президента Радев. Защото то е очевидно абсурдно. Не използвам нарочно друга дума. Защо е абсурдно? Защото господин президентът от две и повече години избра да разделя, а не да играе ролята на обединител. Друг е въпросът, че някои хора харесват това поведение. Защо го харесват? – Защото има натрупване на умора от политиката, няма развита социална гражданска интелигентност, която да оценява обективно събитията. Защото има срив на образованието на нашите деца“, заяви проф. Христова.

Тя акцентира именно върху липсата на образование и ценностна система у младите хора. „На практика животът е нещо различно – и от Лайфовете, и от интернет, и от тяхната представа за бърза реализация“, допълни тя.

Според Антоанета Христова сред антисистемните партии се е появила „една сериозна група, които имат интерес да тръгнат срещу“. Тяхната война е подкрепена и от външни, и от олигархични партии. „Това разделение обаче трябва да има лидерство“, отбеляза тя.

„Идеята е, че се възложиха определени надежди на едни хора, които излъгаха. Хората обаче обичат да бъдат лъгани красиво. Но след това мразят със страшна сила. Красивото лъгане започна с юмрук. Затова – човек, който е тръ ал с юмрука, който не подкрепи решението на тези хора, които изброих, той се опита да лидира и да олицетвори моралното право за промяна“, изтъкна проф. Христова.

„По-важното е, че тези хора трябваше да го прегърнат и той раздели нацията. Той даде емоционално разделение на нацията – юмрука. В това служебно правителство, в което той има „заслуга“, всеки от своята камбанария реши да обслужи неговите интереси“, коментира политическият психолог.

Запитана защо хората не се замислят за задаващата се тежка зима, икономическите проблеми, липсата на план за устойчивост, купищата далавери и интриги на всеки служебен министър поотделно, проф. Христова заяви: „Ние сме не само много различни, а и много разделени. Имам чувството, че постепенно с времето, разочарованите от последните два избора, започнаха да се отдръпват. Част от тях се почувстваха изключително разочаровани. Това не значи, че те се ориентират към друга политическа партия. Просто се оттеглят. Защото имат усещането, че никой не се справя, никой не се интересува от техните проблеми“.

Според Христова инженеринговият проект на Радев се осланя именно на този факт – ще опитат да обвържат президентското гласуване с политическата партия на Кирил Петков и Асен Василев.

Антоанета Христова отбеляза, че „харвардското дуо ще опитат да привлекат и десни, и леви избиратели.

„На практика целта там е не само десни или само леви. Те са абсолютни популисти – ще привличат и зелени, и либерали… Там има някакво търсене на антропологично-културално търсене, което няма нищо общо с политиката. Те не разбират и капка от политическата ценност на нито една партия В България“, коментира тя.

Запитана кой стои зад „новия проект“ – дали не е олигархът Иво Прокопиев, тя заяви, че това се говори, но засега няма конкретна информация: „Принципно ДБ е в ясен контакт с Иво Прокопиев. Но там не е само Иво Прокопиев. Или поне не беше. Да не забравяме, че „Америка за България“ стои зад ДБ-те ги финансират изключително силно. Доколкото знам, последното раздаване на големи средства от там е било именно в посока ДБ. Нека да видим колко пари ще излеят в билбордове, интернет и социални мрежи. Били им „приятели“. Ама не е съвсем така“.

Антоанета Христова изтъкна, че според нея американците са лоши кадровици и че бъркат в изборите си, в подкрепата, която дават: „Аз разбирам, че всяка държава има своите интереси. И го приемам. Въпросът обаче е дали тези интереси ще бъдат защитени от тези хора. Това искам да попитам. Защото начинът, по който до момента се раздават едни пари в НПО-та.. Тези хора не са казали нито едно адекватно предложение за реална ефективна съдебна реформа. Освен да се борят срещу главния прокурор и неговата охрана, до този момент няма нито един факт, че тези „аргументи“ са обективни“.

за провала и на третия мандат, връчен от президента Радев на БСП и последвалата унизителна ситуация за партията-столетница, тя заяви: „Защо Румен Радев играе с Корнелия Нинова? И аз не знам, но се опитвам да намеря мотивацията. Все пак хората не са нито безпросветни, нито безумни и искат да постигнат някаква цел. Целта на Румен Радев е втори мандат. Левите избиратели – тези на БСП, са му лоялни. Колкото и да се „кара“ с Корнелия Нинова, тя няма да оттегли подкрепата си за него. Защото ако извади друга кандидатура, ще разцепи БСП и подкрепата за нея самата и това може да е фаталният ход, който да я отстрани от председателското място“.

„Радев, знаейки, че Нинова е притисната, се нуждае от „разширение“. И затова му трябват Петков И Василев“, допълни Христова.

Според нея, ако Радев не разпусне парламента, „залага много голямо напрежение в държавата“: „Струва ми се обаче, че той не може да не го разбира това, но може би има цел – да разруши институцията. Скандалът всеки ден е такъв, че си казваш – не може да стигне по-ниско, а се оказва, че може. Ако Радев остави този парламент – да го кажем като хипотеза, това означава, че неговата цел е една-единствена – президентска република“.

Проф. Христова обаче изрази скептицизъм, че това е възможно да се случи: „И трите системни партии много трудно ще приемат такава игра. По-скоро Радев ще търси емоционален граждански натиск.

Тя коментира и хипотезата – ако има избори 2 в 1, какво ще предпочете Радев – да разпусне сега на 14 ти парламента и да обяви изборите така, че първият тур, президентският, да бъде и парламентарен. Или да ги остави до 20-ти да работят и тогава вторият тур да бъде с президентските избори. „Засега оставаме в изчаквателна позиция на неизвестност и накрая ще остане, както се казва, „на когото му издържат нервите“. От тази ситуация губим всИЧКИ. Защото няма да има възможност да нормална кандидат-президентска кампания… Винаги има нужда от една добра предизборна кампания – да събереш своите“.

Антоанета Христова коментира надигането на четвъртата пандемична ковид вълна и разделението, което си позволиха представителите на настоящото служебно правителство – заради критиките на мерките. „Мога да кажа – предишната криза беше управлявана перфектно. На практика в момента това разделение не дава много политически шанс.

Темата от последните дни – скандалът с предложените от Татяна Дончева 500 000 лв. за „покупката“ на депутат от ИТН и как това ще се отрази на бъдещата парламентарна конфигурация, тя коментира така: „ИТН ще си вземе определена група хора. Социолозите казаха, че ще има намаляване на техния процент, но че ще влязат отново в парламента, ще влязат. Мисля, че при Мая нещата са много относителни. В тройката Манолова-Хаджигенов-Бабикян тя беше водеща, но щом те тръгват самостоятелно, значи конфликтът е огромен. Това почти гарантира провала на Манолова“.

„Много липсват патриоти, патриотична формация. Защо липсва? – Защото темите на обществото в следващите месеци, години, тази тема, патриотичната, ще бъде много важна. Темата, която защитава националния ни интерес, която ни представя достойно в преговорите със Северна Македония, опитите да ни се вкарат едни неолиберални ценности – Истанбулската конвенция и всички последствия – на нас ни трябва силно консервативна формация. Мисля си, че парламентът е загубил от това, че такава няма вътре“, заяви проф. Христова.

ПИК


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории