Красен Кралев изригна: Наложените противоепидемични мерки в спорта са подигравка

красен кралев

Депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на спорта Красен Кралев с остра критика за некомпетентност в заповедта за противоепидемични мерки в спорта. По думите му това е подигравка и издава, че тези, които са писали документа изобщо не разбират нуждите на сектора.

Според Красен Кралев така определените мерки стават повод за много въпроси, за кой и за какво точно се отнасят. Ето какво написа той във фейсбук.

„Заповедите на служебния здравен министър, касаещи сектор „Спорт“, са трудни за асимилиране, пораждат редица въпроси и дават възможност за различно тълкуване от всяко едно РЗИ. Например: Термин „спортни състезания с професионален характер“ в българското спортно законодателство няма. Има състезатели аматьори и такива с професионални договори.“, коментира Кралев и задава редица въпроси:

„Точка 13 от заповедта на министъра гласи: Провеждането на колективни спортове на закрито се преустановява, с изключение на тренировки и състезания за картотекирани състезатели професионалисти. Децата до 19 години,трениращи всеки ден, в какви състезания участват тогава-от аматьорски или професионален характер? Ако са от професионален, имат ли сключен договор за професионалисти или нямат? Ако не са професионални, значи затварят всички колективни спортове за юноши и девойки на закрито – баскетбол, волейбол, хандбал, футзал и т.н.,включително и тези в по-ниските аматьорски групи за мъже и жени. Спира ли се футболното първенство на ниво трета и четвърта лига, където играят аматьори. Там състезанията от „професионален характер“ ли са или от аматьорски, след като в тях участват само и единствено аматьори. Мачовете ще се играят с публика или без публика? Спира ли турнира за купата на България по футбол, след като този кръг играят аматьори срещу отбори от Втора лига? И ако се класират, ще играят ли мачовете си срещу отбор от Първа лига.“

Депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на спорта продължава с примерите и въпросите: „Момчетата на Мартин Стоев, които вчера станаха втори в света, ще могат ли да тренират след прибирането си, ако нямат професионален договор?! Световното първенство по волейбол за девойки до 18 години започва на 20 септември в Мексико. Те са аматьори. Този отбор може ли да тренира? Ще бъдат ли компенсирани клубовете по баскетбол, волейбол и други колективни спортове, които остават без никакви приходи? Спират им се билетите, а школите трябва да хлопнат врати и да не прибират такси? И още, и още…“

По думите на Красен Кралев когато правителството на Бойко Борисов е взимало решения дали и какви мерки да бъдат приложени в спортния сектор, Министерството на младежта и спорта е било сред водещите ведомства при обсъждането им.

„Когато се издаваха заповеди имаше конкретика, всичко беше описано точка по точка. Всички мерки бяха разбираемо обяснени, а интересите на спортистите бяха защитени от държавата и ресорното министерство. Очевидно е, че в момента на никого в Спортната палата не му пука за спорта.“, допълва още Кралев.

„Докато служебно назначеният се чуди дали е тъп или не, здравните власти се разпореждат със съдбите на спортистите без дори да се допитат до експертите в ММС. Бюджетът на държавата ще се актуализира, но пари за спорт там няма, въпреки че с така наложени мерки, спортните организации ще бъдат едни от най-тежко засегнатите. Отговорността за това, че не са предвидени пари за сектора е на министъра, който трябва да защитава интересите на спорта.“, допълва още бившият министър на спорта.

„Олимпиадата мина. Но идва следващата Олимпиада. Предстоят един куп квалификации, световни и европейски първенства, на които сме домакини. Какво правим с тях? Отговорите трябва да бъдат дадени веднага! Призовавам временно обитаващите Министерство на младежта и спорта отговорни фактори да не се крият зад гърба на Румен Радев и да се погрижат незабавно за интересите на сектора.“, призовава Красен Кралев.