„Новите“ депутати папат по над 5хил. за месец работа: Безкрайни заседания източват бюджета

народно събрание

Докато и 46-ото народно събрание подобно на злополучното о’Бозе почивше 45-о също цикли с гласуването на важни закони и се проваля, депутатите трескаво заседават в създадените преди седмица комисии, от което разбира се няма никаква полза.

Причината за това „перпето мобиле“ в безславно загиващото второ Народно събрание за 2021 г. е, че депутатите с огромно опечаление установиха, че и този парламент няма да може да състави правителство. А това означава, че ще се ограничат най-вероятно с една до една и половина депутатска заплата.

Участието им в комисиите обаче значително ще повдигне базисната сума и затова чpeз безсмислените им заседания те се опитват да притурят по някоя и друга хилядарка към и без това доста тлъстото си заплащане на народни избраници.

Най-беглата сметка сочи, че по правилото един депутат да взема средномесечната заплата, умножена по три, той получава основно заплащане от близо 4300 лева. Шефът на парламента, в случай Ива Митева, взема допълнително още 55%, а заместниците й тип Татяна Дончева, Атанас Атанасов и Виктория Василева – плюс още 45%.

И ако тези хора се броят на пръсти, всички останали депутати участват в комисии, а доскоро – и в по две. Което означава, че рогът на изобилието на народна пара се изсипва на главите им почти всекидневно. Защото всеки член на комисия получава по 637 лева над заплатата си, което е 15% от базовото възнаграждение.

Ако обаче те са председатели на въпросните комисии, тази сума достига 35%, впрочем, колкото получават и шефовете на парламентарни групи тип Тошко Йорданов и Мая Манолова. А ако са зам председатели -25%. Към тези суми се добавят и други бонуси като надбавки за трудов стаж и за научни титли, но тях дори не ги броим.

Тази бакалска сметка обаче е достатъчна да обясни защо в оставащите броени часови на 46-я парламент кипи толкова трескава дейност на парламентарните комисии, които заседават ежедневно и безкрайно.

Само за днешния 1 септември са обявени 22 заседания на комисии.

Вярно, в обявената програма на Народното събрание някои от тях се повтарят, но с различни точки от заседанията си. Подобна беше ситуацията и вчера – 31 август. Някои от въпросните заседания като това на Комисията за околната среда е водите е обявено чак за 18.30 часа, тоест, вече дори извън общоприетото работно време и какъвто и да било здрав разум. И е ясно каква работа ще се свърши никаква.

Уви, енергичната заседателна дейност на депутатите в комисиите обаче не е нищо друго, освен имитация на дейност, целяща да трупнат някоя хилядарка върху основната си заплата. По простата причина, че вече само 2 седмици преди края на 46-0 Народно събрание въпросните комисии тепърва приемат правилници за дейността си, която очевидно нямат да има време да упражняват. Заседание обаче има.

Към това трябва да се добави и обстоятелството, че всяка комисия, особено ако новият й шеф е от друга политическа сила, сменя сътрудниците в нея. Те наброяват между 5 и 7 души, всеки от които взема около 1500 лева. Същото важи и за т.н. временни комисии. Така при 15 и повече комисии в един парламент, въпросните сътрудници на една комисия получават минимум по 10 000 лева месечно. Любопитна подробност е и фактът, че дори когато съответното Народно събрание се разпусне, сътрудниците на комисиите продължават да се водят на работа и да получават заплати. Както става и в поредния 46-и парламент.

Освен това, дори и комисиите да приемат някакви закони на първо четене, той първо трябва да се гледа в пленарната зала. След това има технологични срокове, най-малкият от които е 1 седмица, за внасяне на предложения по съответния законопроект. После комисията трябва да ги разгледа и да ги предложи на второ четене на пленарната зала. И едва след дебати на всички депутати законът съответно да бъде приет или отхвърлен.

Тази простичка и отдавна утвърдена технология за законотворчество дава пълна яснота, че за оставащите 2 седмици от живота на 46-о Народно събрание нищо подобно не може да бъде свършено. Тоест парламентарните комисии се занимават с абсолютно безполезни неща, които няма да доведат до никаква полза на обществото, а само да значителни надбавки над и без това доста тлъстите им заплати.

Впрочем всички шумни гимнастики за намаляване или замразяване на депутатските заплати, които бяха направени в предишния едномесечен 45-и парламент от Мая Манолова и БСП, не се случиха и и месечното им възнаграждение сио остана, както досега. А през този парламент дори и дума не стана за това.

Както впрочем и за лелеяните от Славитрифоновите хора намалени субсидии от 8 на 1 лев. Нито внесоха предложение, нито ги намалиха. И шоуменът хич да не се фука как били дарили тяхната субсидия на дарили 136 000 лева от субсидиите си на „Пожарна безопасност“ и семействата на пострадалите от пожарите в началото на август. Защото това си е чиста проба „с чужда пита майчин помен“. Като даряват, да даряват пари от джоба си, а не от бюджета, които гражданите им дават за политическа дейност.

Понеже, откакто са в парламента, се видя, че на тях такива пали не им трябват – те политическа дейност нямат, пари за това не им трябват, тъй че е по-добре веднага да ги върнат в бюджета, между да се правят на благородни.

Иначе не трябваше и в работата на комисии да участват или и тези пари да даряват на някого. Но те участват. И ще си ги сложат в джоба, колкото и кратко да съществува и този злополучен парламент с тяхното, Види се, кутсуз присъствие там, защото именно откакто те са там, такава е и съдбата на родните парламенти.

ПИК