ГЕРБ с предложенията си за актуализация на бюджета: 100 лв. добавка и падане тавана на пенсиите

десислава атанасова

Парламентарната група на ГЕРБ дава брифинг в кулоарите на парламента. Лидерът на парламентарната група на партията Десислава Атанасова обяви, че са имали среща с Националното сдружение на общините, след която среща предстои да внесат свои предложения по сектори за актуализация на бюджета, които предложения ще са между първо и второ четене.

Проф. Ангелов представи предложението на ГЕРБ за актуализация на бюджета в сектор „Здравеопазване“, а след него Красимир Вълчев обясни какво предлага партията за актуализация в сектор „Образование“.

Деница Сачева заяви, че предлагат добавката от 50 лв. да стане 100 лв. за последните 3 месеца, както и да отпадне таванът на пенсиите. От ГЕРБ имат предложение да се дават по 500 лв. допълнително и на социалните работници и служителите на Бюрото по труда.

Христо Гаджев разкри, че ще внесат предложение за актуализация на бюджета в Министерството на отбраната за служителите, които ще трябва да се справят за мигрантската криза и да охраняват границата ни.

Петя Аврамова обяви, че ще се внесе предложение за 500 млн. лв., които да бъдат възстановени в бюджета на Министерството на регионалното paзвитие и благоустройството за текущи ремонти и поддържане на пътищата. „В момента хиляди работници и служители, които са в строителството, не могат да получат своите заплати“, алармира тя.

Десислава Танева заяви, че ГЕРБ предлага в сектор „Земеделие“ актуализация със 70 млн. лв. за земеделските производители в секторите животновъдство и производство на плодове и зеленчуци.

Росен Желязков заяви, че в сектор „Транспорт“ предлагат увеличаване на субсидията за превозвачи по нерентабилни линии, както и 40 млн. безвъзмездна помощ, по която могат да кандидатстват всички други превозвачи. ГЕРБ ще подкрепи и предложението за подкрепа на авиопревозвачите, както е направено в момента от служебното правителство.

Николина Ангелкова обясни, че са провели предварителни разговори с представители на сектор „Туризъм“. „Важно е да се защитят заетите в сектора. Ще предложим мярката 60/40 да продължи 80/20 за сектор „Туризъм“. Ще предложим и оборотни средства за сектор „Туризъм“ и да се увеличат средствата за реклама. Ще предложим да се увеличи срокът за ДДС от 9% за сектора, както и да се изплаща 35 евро за седалка на авиопревозвачите“, разкри тя.

Младен Шишков каза, че в сектор „Екология“ тази година ще бъде нулева за инвестиции в пречиствателни станции и ВиК мрежи в малките населени места. По думите му те ще внесат предложение за отпускане на средства, с които да продължи изграждането на пречиствателни станции и ВиК мрежи.

„Установяваме, че има над 885 млн. лв. преизпълнение на приходите. Това беше съобщено вчера от Министерството на финансите. Всички мерки, които ще предложим, няма да надхвърлят тази сума. Смятам, че парите ще са достатъчни, така че да гарантираме през следващите месеци стабилност и устойчивост за българските граждани“, сподели Десислава Атанасова.

„Датата, която ние предлагаме на останалите, е 7 ноември, за да има достатъчно време и за балотаж. Разбрах, че никоя от другите парламентарни групи не приема това наше предложение. Ние няма да се подпишем върху общото решение за датата на президентските избори. Държим изборите да са общи-президентски и парламентарни. Смятаме, че ако са по отделно, ще падне много избирателната активност“, каза още тя.

По думите й почти всички парламентарни групи оценяват факта и аргументите на ГЕРБ за избори 2 в 1. „Средствата за избори 2 в 1 ще са по-малко, отколкото ако имаме три поредни недели избори“, завърши тя.