Само в 7DniSofia.bg

Цирк в парламента: Попиляха Манолова, намесиха посещения в офиса на Божков и спални

мая манолова

Парламентът отново се превърна в арена на гладиаторски битки днес – с размяна на взаимни обвинения, етюди и сюжети, достойни за сцената на Народния театър. Скандалите стартираха още в 9 часа сутринта, а повод стана предложението на БСП за съкращаване на сроковете за предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета. Към края на програмата обидите и острия тон тотално преминаха границите и прераснаха в женска свада.

„Мисля, че всички разбраха, че има вече разминаване на понятието кой е статуквото и кой е промяната. Поне всички, които бяхте партии на промяна, на протеста, на алтернативата. Доказахте категорично, че не сте нито промяна, нито алтернатива. И това е хубаво, че българските граждани имаха възможност повече от два часа да го видят. Стана ясно, че нашата парламентарна група още в петък гласува против удължаването на сроковете по актуализацията на трите бюджета, защото ясно си даваме сметка, че няма време. Не няма време на партиите да се разберат, то беше ясно, че вие сте като орел, рак и щука и няма повод, зад който да застанете стабилно мнозинство и с грижа за българските граждани, които са ви дали своето доверие. Няма време нито за разговори, нито да си разпределите постовете, длъжностите, баниците и т.н.Не знам сега кой ви пречи. Допреди ви пречеше ГЕРБ, срещу който се обединихте под юмрука на президента – с една единствена мисия – да ни изчъгъртате. Е да де, но ние сме тук. И да, г-жо Нинова, имаме самочувствието да сме тук на първия ред, защото последователно повече от 10 години, няма партия, която да ни победи, най-вече БСП. На предходните парламентарни избори се появи партия, която спечели малко над гласовете достатъчни за два мандата, но струва ми се, че това им беше последната победа, ще видим, изборите предстоят“, заяви от трибуната председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

По думите й има някакво задкулисие, но ГЕРБ не участва в него. „Това е най-полезното от двучасовия дебат, а иначе крайно време е, уважаеми колеги, както си избрахте председател на парламента, председатели на комисии и добре осребрихте някои постове, както намирате единомислие по някои теми, най-накрая да се разберете и за актуализацията на бюджета, срещу която ГЕРБ категорично се противопостави, но нали вие алтернативата ще дадете нов шанс на България. Хайде давайте го. Кой сега ви пречи?“, попита още Десислава Атанасова.

Тя се обърна към ИТН, че правилно са отчели, че в този парламент има хора, които са посещавали през годините различни офиси, като припомни как Мая Манолова е била в този на Васил Божков, в този на Слави Трифонов, в този на Борисов и редица други. Атанасова припомни още, че хората с поправката „Ванко 1“ и сега са депутати и как лидерката на ИБНИ е предложила Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Това явно вбеси Мая Манолова, която поиска лично обяснение, но такова от зам.-председателя на парламента Росица Кирова не ѝ бе дадено, тъй като времето на групата първо е свършило, а и второ тя поименно не бе спомената.

„Къде се разпознахте г-жо Манолова, за предложението на Пеевски или за офиса на един беглец в Дубай“, попита Кирова, за да може да даде думата на лидерката на ИБНИ. За да й направи услуга Атанасова поиска процедура и повтори думите си, като каза и името на Манолова.

В отговора си Манолова не обясни за посещенията й в офиси, но продължи да разпространява недоказаните кадри на Бойко Борисов от спалнята му и подчерта, че много се радвала, че това е станало обществено достояние. Кирова реагира остро на грозните квалификации по адрес на бившия премиер, като взе думата на Манолова и обяви, че вероятно тя добре знае как се посещават тези помещения.

„Вие явно знаете как се посещават тези помещения, но не е нужно да правите внушения от трибуната на Народното събрание“, заяви Кирова, а коментарът й беше бурно аплодиран от депутатите на ГЕРБ.

Скандалът между двете наложи Кристиан Вигенин от БСП да смени Росица Кирова като временен водещ на парламентарното заседание, за да може спокойно да се гласува предложението на социалистите за по-скоро разглеждане на актуализацията на бюджета.

Последва гласуване, с което парламентът отхвърли предложението на БСП. То включваше съкращаване на срока за предложения между първо и второ четене на актуализацията на бюджета до 3 септември. От БСП искаха още Комисията по бюджет и финанси да разгледа промените в бюджетите на НЗОК, ДОО и на държавата на второ четене в събота, а актуализацията на бюджетите да бъде разгледана в зала на извънредно заседание на 7 септември.

В крайна сметка срокът за предложения между първо и второ четене по бюджетите остава до 7 септември.