ВЗРИВ НА К-19: Болниците в голям български град пред колапс – връщат спешни случаи

коронавирус

Болниците в Русе са пред колапс! Три от петте здравни заведения в региона са препълнени със заразени с COVID-19. Към момента най-критична е ситуацията в болницата в Бяла, защото там не достигат апарати за обдишване, а няма къде да бъдат препратени нуждаещите се пациенти.

„От 20 август нашата болница има 31 легла за лечение на COVID-19. От една седмица всички те вече са заети. Нямаме възможност за никакво приемане на пациенти. Пренасочваме хората към лечебните заведения в Русе“, обясни пред Нова телевизия прокуристът на МБАЛ „Юлия Вревска“ в Бяла – Димитър Димитров.

Той добавя, че се наблюдава тенденция за нужда от интензивно лечение на новите пациенти.

„Проблемът с апаратурата не стои на дневен ред. Имаме 36 легла за интензивно лечение и от два дни те са пълни. Липсата на свободни легла в интензивния сектор е изключително притеснителна“, каза административният директор на УМБАЛ “Медика“ в Русе – Алисе Муртезова.

Тя допълни, че се е наложило да бъде върната и линейка със заразен от Разград. Иначе в болницата, ръководена от нея, на ден получават няколко обаждания с молба да бъдат приети пациенти от съседни области.

Според нея влошаването при Делта варианта на вируса настъпва изключително бързо.

„Четвъртата вълна все още е в динамика. При нас лежат основно неваксинирани болни. Процентът на повторно боледуващите и ваксинираните е много малък. Ваксини има много, но хората не са ваксинирани“, обясни директорът на белодробната болница в града.