Нидал Алгафари: Мандатът на Нинова е обречен, има сериозни търкания между БСП и Радев

нидал алгафари

Политическият наблюдател и пиар експерт Нидал Алгафари коментира пред ПИК обречени ли са преговорите на Корнелия Нинова и екипа и за реализиране на третия мандат за формиране на редовно правителство в рамките на 46-ия парламент и в услуга на Румен Радев ли е цялата игра на БСП. Дали БСП няма да се сведе само до трансмисия за поправка на бюджета и за трамплин в кампанията за втори мандат на държавния глава, разкрива още анализаторът.

– Г-н Алгафари, текат серията от разговори за реализиране на третия мандат. Не е ли обречен обаче той с оглед на заявените вече позиции от ИТН на Слави Трифонов, Мая Манолова, Христо Иванов?

– То е ясно, че е обречен. И е така най-малкото по – две причини ГЕРБ са казали твърдо, че няма да подкрепят мандат на БСП, а и Слави Трифонов каза, че няма да подкрепи трети мандат, чийто и да е неговият носител. Така че само тези две сили правят нужно мнозинство, за да не бъде преминато през процедурата и да се състави кабинет.

Защо обаче са напъните на БСП? Защото така, по този начин ще могат да държат фокуса на вниманието на обществото върху себе си още няколко дни и си удължават времето, за да могат да се докажат, че имат политики, че имат възможности да водят преговори, че се опитват да бъдат едва ли не обединители. И това ще го използват като предизборна кампания, за да влизат в новинарските емисии.

– При това положение каква папка ще представи пред Националния съвет в четвъртък Корнелия Нинова, защото от него се очаква санкция „за“ или „против“, може би и алиби?

– Абсолютно безразлично е каква ще бъде папката. – Който и да бъде номиниран за премиер, каквито и хора за постави вътре, дали ще повтори целия служебен кабинет, или ще си играе на някакви експерти, на програмни политики, няма никакъв шанс. Така е, защото даже „Демократична България“ са потвърдили, че няма да подкрепят мандата на БСП. Има вече изказвания на техните лидери. Затова не виждам смисъл да се правят каквито и да е подредби.

Логично е на 17 септември или колкото искат още да удължават държането на мандата да отидат и да го върнат и да кажат ние не можахме да направим кабинет. Всичко друго е безсмислено.

– Важна ли е тогава формата, под която папката ще бъде върната на Румен Радев?

– Формата нищо не означава в случая, защото дали ще го върнат, или ще предложат да се гласува някакъв кабинет, за да удължат още малко времето си, то е едно и също по същество. В момента нито една политическа партия няма да застане зад БСП. Всички са влезли вече в предизборна кампания. Всички очакват да разберат дали изборите ще са две в едно, за да знаят дали да издигат кандидати за президент, които да теглят листите им, или се обединят около няколко души, които да са опоненти на Радев.

– По този начин ролята на БСП не се ли свежда единствено да е трансмисия за гласуването на бюджета, както и да сa pakeта носител в кампанията на държавния глава за втори мандат?

-He cъм сигурен, че всички партии ще подкрепят предложения на практика от Радев бюджет, защото имат много неща, по които да поспорят. Много са темите, по които може да се говори, много са различията и по икономическите, и по социалните политики. Различни са вижданията на различните парламентарни групи. Така че, ако бъде приет такъв бюджет, той ще бъде приетна ура“. Ей така, просто за да има някакъв бюджет. Не е изключено, даже е по-вероятно, да не бъде гласуван в изчакване да бъде съставен редовен кабинет. Не може да гласуваш бюджет, който ще го реализира някакъв кабинет след два или три месеца евентуално.

– Доколко това поведение на БСП работи действително за реализирането на Радев за втори мандат на „Дондуков“ 2?

– Не съм сигурен дали от „Позитано“ 20 работят за втория мандат на Радев, защото смятам, че там имат търкания. И то тези търкания не са малки. Има голяма част от хора, симпатизанти на БСП, които се притесняват от слуховете и мълвите, че Радев ще прави своя партия.

Ако това се случи, тя ще откъсне гласове от БСП. Притесняват се също, че той по един или друг начин остава само с подкрепата на БСП, а всички други политически формации ще са против него или поне няма да са с него. Така че има много неща, които има тепърва да се случват около този втори мандат.