Доц. Гломб за промяната в клиничната картина при Делта и защо е необходима трета доза

доц. гломб

Получиха се съобщения за промяна в клиничната картина при Делта, но те все още не са официални. Към момента няма публикации в научните списания, че има промяна в симптоматика при COVID-19. Нека пациентите да не изчакват температурата им да бъде 40 градуса, за да потърсят лекарска помощ, а през това време да ходят на работа, ако се чувстват добре. При най-малкото съмнение, че човек се разболява, трябва да се консултира с лекар. Това заяви вирусологът от Националния център по заразни и паразитни болести доц. Любомира Николаева – Гломб в ефира на Bulgaria ON AIR..

Според нея е напълно естествено да се премине към поставянето на трета доза от ваксините срещу COVID-19, когато се установи тяхната безопасност и ефективност.

Както се храним три пъти дневно, така можем и да се ваксинираме с трета доза, това е нещо естествено. Както се прави реваксинация срещу тетанус, коментира вирусологът.

Тя даде пример с проучване в Израел. В него са били изследвани две групи хора. Сред ваксинираните с трета доза 37 човека са се оказали положителни за COVID-19, а в другата група, с поставени две дози, над 1000 са дали положителен резултат. И в двата случая не се съобщава дали хората са се разболели или само са били положителни.

,,Може би третата доза ще се окаже благоприятна, но са нужни още данни за безопасността и ефективността. Преболедувалите също трябва да се ваксинират, защото ваксината засилва паметта“, добави доц. Гломб.

Доц. Гломб обясни какви са рисковете от заразяване с Делта при хора, които са ваксинирани или при такива, които не са имали досег с коронавируса.

Ако се срещне с напълно наивен пациент, който не се е срещал с вируса и не е ваксиниран, вероятността да се зарази е над 90%. Вероятността да го прекара с леки симптоми е по-голяма, но никой не знае как ще протече заболяването, това е игра на руска рулетка. Ако един преболедувал или ваксиниран срещне Делта, вероятността да се разболее е ниска. Вероятността да остане здрав е 90%, а да стане безсимптомен носител е по-голяма от останалите варианти. Такъв човек може да бъде опасен спрямо околните в рамките на 2-3 дни, а един неваксиниран може бъде носител доста по-дълго време, обясни доц. Гломб.