Пациентите валят, ситуацията в аптеките е страшна: Дерат кожи за К-19 лекарства

71214945_3258500680841811_4498159669038022656_n

100 лв. излиза домашното лечение на коронавируса, показа проверка на „Телеграф“ в столичните аптеки. Към момента те са заредени с всичко налично, а за липсващите илачи има подходящи генерици.

Фармацевти обаче споделят, че ситуацията е страшна, а пациентите валят.

„Ако не знаете, да ви информирам, мазалото е отново тук и този път предсрочно. Ковид рецептите валят през човек или двама, което, както вече съм писала, е мерило за мазало“, алармира фармацевт и във Фейсбук групата „Ваксини“.

Официално регистрираният брой на активните случаи у нас е 21 000, от които обаче едва 2500 са приети в болница. Всички останали са поставени на домашно лечение.
Рецептата за COVID включва два антибиотика. Различните лекари изписват различни лекарства, но средната цена на единия антибиотик е 20 лв., а на другия – между 5 и 10 лв. Понякога обаче една опаковка не стига.

В предписанието задължително се включва и протектор за стомаха, който е на цена между 15 и 20 лв. за една кутия от 20 или 30 таблетки.

Често в допълнение към лечението се изписва и сироп, чиято цена отново е около 15-20 лв. В някои случаи е необходимо да се използват и кръворазреждащи медикаменти, с които сметката в аптеката набъбва допълнително.

По 3-5 лв. е кутията от задължителния витамин Ц и често предписвания аспирин. Така всеки пациент с положителен тест за коронавирус трябва да остави в аптеката поне стотачка.

Междувременно хората масово се жалват от проблеми и хаос с онлайн рецептите. Такива сигнали има и на сайта на здравната каса в онлайн секцията „Въпроси и отговори“.

„Днес бях при личната ми лекарка, за да ми изпише лекарствата на електронна рецепта. Вашата система обаче не работи. Изписа ми само едно от лекарствата, а другото не успя.

Системата постоянно изписваше, че името и идентификационният номер не съвпадали. И на втората рецепта се изписва същото име и номер, но уж „умната“ система не може да го отрази.

Лекарката изгуби много време и нерви, но, уви, не успя да ми изпише второто лекарство“, гласи едно от оплакванията.

В отговор от НЗОК обясняват, че са публикували инструкции за отпускане и изпълнение на електронно предписание, но проблемите със системата не са от техните компетенции.

„Електронното предписание е елемент от Националната здравноосигурителна система (НЗИС), която се създава и поддържа от Министерството на здравеопазването.

В този случай изпълнителите на медицинска помощ могат да се обърнат към софтуерната фирма, обслужваща медицинския им софтуер, за анализиране на възникналия проблем и за отстраняването му“, обясняват от касата.

Сред сигналите на хората има и такива, които се оплакват, че в различни аптеки отказват да им дадат изписаните на електронна рецепта медикаменти.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории