Д-р Илиев бие тревога: 10 секунди са достатъчни, за да се разпространи Делта

аспарух илиев

10 секунди са достатъчни, за да се разпространи Делта, каза пред БНТ д-р Аспарух Илиев, който ръководи инфекциозна лаборатория в Берн. Той сравни ваксината спрямо Делта варианта като снайпер, който не уцелва в средата, в десятката, а малко встрани, в осмицата.

С възникването на този вариант на коронавируса ефектът от ваксините срещу COVID-19 намалява. Но третата доза ще засили защитата на организма до голяма степен, защото производителите вече имат предвид новите мутации.

При Делта варианта се наблюдава леко отместване, много малко, но все пак налично, на ефективността на ваксината.

„Ваксинирането намалява предаването и разпространението на вируса, т.е. самото ваксиниране, въпреки че при „Делта“ варианта този ефект е леко намален, все пак съществува възможност да ограничи и до голяма степен разпространението“, обясни д-р Илиев.

Според него трябва да правим разлика между това човек да се зарази с Делта варианта и да прекара едно леко заболяване, и това да има тежко заболяване, да постъпи в болница и да бъде обдишван в интензивно отделение.

Д-р Илиев коментира, че във Великобритания 5% от хората, постъпили в интензивни отделения и починали, са ваксинирани, но основният брой е от неваксинирани.

Той даде за пример и Израел. Там по думите му се получава един лек феномен на изчерпване на ефекта на ваксините, обаче с поставянето на трета бустерна доза, ефектът е много добър и това ще бъде елиминирано.

„Това, което знаем за ваксината на „Пфайзер“, е че след около 6 месеца защитата от разболяване е намалена на около 50 до 60%, но защитата от тежко протичане на заболяването е над 80%“, обясни д-р Илиев.

Той смята, че поставянето на трета бустерна доза ще удължи този ефект значително. Според него самото решение за поставянето на третата доза е добре да протече централизирано и всяка една държава има свободата на действие и самостоятелност.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории