Министър Панайотов втрещи страната: Човешки грешки са причина за всички катастрофи с МиГ-29

георги панайотов

Няма никакъв риск от експлоатацията на изтребителите МиГ-29, а всички катастрофа с тях са резултат на човешки грешки. Това обяви от парламентарната трибуна служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Той бе призован в пленарна зала по темата за модернизацията на армията, част от която е и подмяната на остарелите съветски самолети с американски F-16. Военният шеф разясни и важни от катастрофата с падналия самолет, след като Военна полиция обяви в свой доклад, че майор Валентин Терзиев е станал жертва на свои планове и заради тях е паднал в морето в нощта на 9 юни.

До усвояването на Ф-16, МиГ-29 са единствената опция, увери Панайотов.

„МиГ-29 са в експлотационна годност и се експлоатират по техническо състояние до края на техния жизнен цикъл, категоричен бе той. Всичко по техническата им поддръжка се извършвало строго по документацията за експлоатация. Гарантира се безопасността по отношение на полетите. В тази връзка следва да се има предвид, че самолет или хеликоптер не би се допуснал до полет при констатиран отказ или дефект, в т.ч. и при съмнение за наличие на такива. В момента катастрофите със самолети МиГ-29 са в резултат на човешки фактори. Всичките.

Русия е обещала, че за около седмица могат да бъдат разчетени данните от черната кутия на самолета на Терзиев, обясни по-рано Панайотов в НС.

„По предварителна информация от руската страна, данните от модула от черната кутия ще бъдат разчетени и анализирани в рамките на една работна седмица. Всички членове на българската група вече са подали документи в руското посолство за издаване на визи. Разрешенията от руската страна са дадени. В най-скоро време групата ще замине“, каза той.

„Това са вторите осем F-16, за което има решение на Народното събрание. Тези самолети трябва да са с идентична конфигурация с прогноза за доставка 2024-2025 г. Стойността им ще се уточни, след като получим отговор от американската страна“, каза министърът по повод поисканата от него обвързваща оферта за още 8 американски изтребителя, за което „24 часа“ първи съобщи.

„За осигуряване на съвместими с НАТО радарни системи ВВС иницира проект за придобиване на 3 нови координатни радари“, информиря министърът. В момента е изготвен проект за придобиване на 5 стационарни и три мобилни радари, за логистична поддръжка и обучение. Началото на проекта започва през 2023 г. и ще е продължи до 2027 г. Стойността му е 396 млн. лв. Предстои обаче да се представи пред Министерския съвет и парламента за одобрение.

Направен е анализ на наличните способности на отбраната, припомни Панайотов. Приел се е вариант да се поддържат и развиват наличните способности на изтребителната и ударната авиация – 1 ескадрила самолети МиГ-29, една ескадрила самолети Су-25 и да се доизгради авиационната ескадрила на авиобаза Ф-16 чрез придобиването на още осем самолети.

По-високия клас на въоръжение, щял да намали зависимостта от Русия за поддръжка и поправка на самолетите. Затова и бил иницииран проект за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Към този момент той е финансово неосигурен. Предвидено е да се изпълни до 2032 г. Прогнозната му финансова рамка е от 300 млн. до 1, 220 млрд. щатски долари в зависимост от варианта на употребявани или нови системи.