Само в 7DniSofia.bg

Притеснително! Инфлацията расте, чака ни тежка есен

131030159_10220620613160207_493985999828086865_n

„Инфлацията продължава да расте. Последиците от увеличеното парично предлагане са покачването на цените и обезценяването на парите, включително спестяванията“, обяви пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов.

По думите му опитите за преструктуриране са на изчерпване, както в икономиката, така и на моментните възможности на бюджета. „Приходи има, но има нужда и от актуализация за преструктуриран на разходи и увеличение на разходните тавани. Имаме проинфлационен растеж от експанзивна фискална политика и от тази гледна точка увеличението на разходите, респективно на паричната маса, поражда инфлация. Инфлацията ще продължава да нараства, като следва тенденцията за повишение на цените на петрола и стоките на международните пазари“, добави експертът.

Специфично за България е също и въвеждането на високи цени за електричество, газ и отопление от 1 юли 2021г. Гълъбинов смята, че възстановяването на икономиката ни протича проинфлационно, като наблюдаваме процес на увеличаване на цени, който се отразява във възможност за увеличено събиране на акцизи и ДДС. Официалната методика вероятно продължава да подценява реалната инфлация, която може би е повече.

„Цялото това изливане на пари, въпреки потиснатата бизнес активност в много сектори, в крайна сметка до това води. Следващите инфлационни очаквания вече са безспорни. Идва трудното през есента, заедно с новата ковид вълна“, каза още той.

Правителствените разходи нараснаха, както и вносната инфлация, затова ще отчетем икономически растеж и растеж на данъчните приходи. За съжаление, последното по важност за държавата в България са хората. А няма ли хора, няма нищо, категоричен е икономистът.