Социолог: ГЕРБ ще повишат резултата си, протестните партии ще понесат щети

боряна димитрова

„По начина, по който се водят консултациите от президента, и по начина, по който протичат драматичните събития в парламента, решението на кога ще бъде третият проучвателен мандат ще се определи от три фактора. Единият е калкулациите по отношение на предстоящите президентски избори, втори – позиционирането на парламентарните партии за нови избори, които изглеждат неизбежни, а третият е на кого ще се сгромоляса вината за скоропостижно отиващия си парламент“, коментира пред БНР Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

Тя прогнозира, че 46-ото Народно събрание няма да излъчи правителство и уточни, че оттук нататък всички калкулации се правят в ситуация, в която часовникът върви назад:

„Идва моментът, в който вече пред избирателят ще може да се поставя въпросът кой ще калкулира най-малко щети от тази ситуация, която беше и парадоксална, и абсурдна, която показа много малко равнище на компетентност и на ресурси политическите сили и президентът да успеят да овладеят една такава политическа криза. … Основните усилия са разположени върху това, че всеки прави повече или по-малко логични или алогични действия, за да излезе сух от водата“.

Според социоложката на първо място щети ще понесе първата политическа сила в парламента – „Има такъв народ“:

„Преди всичко за начина, по който тя реши да води преговорите и консултациите, начинът да наложи едно свое правителство само с 65 депутати. Суверенът, както казва лидерът на ИТН, не беше дал достатъчно автономна власт на тази партия, че тя самостоятелно да реши по какъв начин да изглежда следващото правителство“.

Димитрова подчерта, че и при останалите партии на протеста ще има щети, защото обществените очаквания са били около трите партии да се сформира мнозинство и да се излъчи правителство:

„Много сериозният въпрос е, ако не могат да сформират правителство партиите, които се обявиха срещу модела на статуквото, какво ще се случи в един следващ парламент?“.

Димитрова определи политическата ситуация като несигурна и допусна на следващи парламентарни избори ГЕРБ да повишат резултата си.