Прокуратурата обвини Веселин Денков и за зверско убийство на бизнесдама

denkov-marangozova-990x557

Месец след като Веселин Денков подаде сигнал, че основен свидетел по делото за убийството на Станка Марангозова го рекетира, Военно-окръжната прокуратура в София го обвини като поръчител на убийството.

Марангозова беше застреляна с три куршума пред дома си на 11 октомври 2019 г.

Денков вече е обвинен като участник в ОПГ от Специализирана прокуратура и заедно с партньорката си в живота Ивайла Бакалова направи серия разкрития за натиск над бизнесмени от страна на прокуратурата и изпълнителната власт, подплатени със записи със скрита камера, пише bird.bg. Адвокатите му считат, че новото обвинение е ответен удар на “задкулисието” след публикациите на Антикорупционния фонд, получили сериозен обществен отглас.

От май миналата година до момента за мотор на престъплението прокуратурата сочеше Иво Масларов, доведен син бившия социален министър Емилия Масларова. Той е в неизвестност и се издирва с червена бюлетина на Интерпол.

Делото се гледа от военни прокурори, защото за престъплението беше задържан служителя на НСО – Борис Иванов.

Той е сочен от прокуратурата за организатор на престъплението, а Петър Костов – Стъкларя за извършител. Според източници близки до разследването, Стъкларя е направил пълни самопризнания.

Окончателно е осъден за неправомерно обогатяване и трябва да плаща. Още тогава разказахме, че делото по обвинение в рекет срещу Денков и Масларов над Марангозова е връщано няколко пъти от съда за доразследване и отстраняване на пороци в обвинителния акт.

След няколко неуспешни опита на 11 август 2021 Военно-окръжната прокуратура в София повдигна обвинение на Веселин Денков, в качеството му на поръчител и помагач в убийството на Станка Марангозова. Третият задържан, който в последствие единствен е оставен под по-леката мярка за неотклонение „домашен арест“ е Венцислав Пиров.

За него се счита, че той първи е уличил съучастниците си и че е доносник на полицията, вербуван, докато е бил в затвора. Веселин Денков разказва, че именно това лице се опитало да го изнудва за пари, преди да свидетелства срещу него.

„На 14 юли дойдоха мои познати да ми кажат, че Венцислав, за който използваха някакви прилагателни – Черния и Дебелия, не мога да се сетя за фамилията, трябва да прави споразумение с прокуратурата и част от споразумението му е да лъжесвидетелства срещу мене, а той беше изпратил пратеници, които да ме рекетират и да дам сума, до която не достигнахме, да дам сумата Х, за да не лъжесвидетелства срещу мене. Това става на 14 миналия месец, на 15-и аз съм подал официален сигнал, месец преди да се случат тези неща сега.“

Според материалите по обвинението Венцислав Пиров е единственият явен свидетел срещу Денков, останалите са тайни.

Той дава показания в прокуратурата на 16 юли, ден след подаването на сигнала в МВР. Без да конкретизира какви, Денков твърди, че има доказателства за рекета.

„В определени жълти и кафяви сайтове излезе информация за този сигнал, очевидно е изтекла информация от оперативни работници. Така наречените посредници на изнудвачите и лъжесвидетелите просто се покриха и комуникацията прекъсна. Очевидно информацията се филтрира и се пуска селективно към тези така услужливи медии.

Прави впечатление, че в постановлението за привличане на Веселин Денков, липсва името на Венцислав Пиров, като негов съпроцесник.

Явно той вече не е сред обвиняемите. Очевидно Пиров или е сключил споразумение с прокуратурата, което е било одобрено от съда, или става въпрос за техническа грешка. Но втората хипотеза е доста по-малко вероятна.

Адвокатите на Денков считат, че това ново обвинение срещу клиента им е ответен удар на „задкулисието в прокуратурата“.

Според тях делото по срещу Денков в Специализирания наказателен съд, където той е обвинен като участник в ОПГ е ударило на камък. Там обвинението срещу него се крепи на показанията на свидетел, който бил чул, че Денков давал пари на Ивайло и Александър Георгиеви – Пифовете, които са обвинени, че са давали пари срещу лихва, без да са лицензиран кредитна институция. Обвинението за поръчителството на убийството на Марангозова е определено от Чакалов, като „Поредното скалъпено обвинение, което идва близо 2 две години, след като публично бяха оповестени данните по разкриването на убийството. Дори след като самото разследване е приключило, изведнъж той се вкарва в 91 минута в това дело. Очевидно за негово назидание и очевидно да му бъде затворена устата, за това което прави, като разкрития.“

След задържането на Веселин Денков неговата партньорка в живот Ивайла Бакалова помогна за серия разкрития, направени от Антикорупционния фонд.

С помощта на скрита камера, скрити и явни свидетели, тя разкри различни схеми за натиск над бизнесмени от страна на прокуратурата и изпълнителната власт. Разкритията получиха широк отглас в обществото.

На десети август, макар че е с мярка за неотклонение „домашен арест“ Веселин Денков беше доведен с белезници в сградата на Военно-окръжната прокуратура. Всъщност Специализираният апелативна съд измени мярката му в парична гаранция от половин милион, но Денков отказа да внесе крупната сума, защото активите му са запорирани от КПКОМПИ. Това се оказа трети неуспешен опит да му бъде повдигнато обвините за убийството на Марангозова. Още на 11 септември 2020 той е призован от прокурор Адалберт Кръстев, но когато адвокатите му се явяват пред военното обвинение се оказва, че е станала грешка. Според Стоимен хронологията е доста смущаваща, защото поражда опасения, че прокуратурата се е опитала да се застрахова, че Денков ще остане в ареста. „Дни след задържането му по обвинение в участие в ОПГ и само ден след като СпАС потвърдил мярката му за неотклонение „задържане под стража“ Денков е бил призован във Военната прокуратура „очевидно, като една застраховка, ако не бъде потвърдено задържането му от апелативния специализиран съд, да бъде задействан план Б.“

Името на Адалберт Кръстев нашумя около провала на държавното обвинение при разследването на възлагането на обществени поръчки от ВМА с подпис на бившия шеф на болницата и бивш министър Николай Петров към фирми на негови роднини. Тогава се оказа, че Кръстев като наблюдаващ прокурор е трябвало да се отведе, защото съпругата му е била експерт в министерството на здравеопазването, когато начело на ведомството стои Николай Петров. Практически съпругата на прокурора е била подчинена на потенциалния обвиняем Петров. Впоследствие, когато Адалберт Живков Кръстев оглави Воненно-окръжната прокуратура София, добре информирани източници заявиха, че той е личен избор на Иван Гешев.

От своя страна Денков разказа, че към онзи момент са му поискали рушвет 70 000 евро за да не го задържат, но той не ги платил. „Но и да ги бях платил, бяха подготвили на 11 септември да ме задържат, защото имаше призовка от военна прокуратура.“

Относно твърденията за конфликт между него и покойната Марангозова Денков коментира, че тя е поискала сума пари от него и той я е превел по банков път, така му е била и върната. „Аз нямам нищо срещу нея, аз съм човека, който няма никакъв мотив, защото нашите финансови отношения са уредени още далечната 2011 и на печалбата, която съм имал от нашата сделка съм платил данък още 2011“

Денков първо е разпитван като свидетел, после му е повдигнато обвинение. Дори и след смъртта на Марангозова делото не успява да тръгне по същество. Последните заседания се отлагат поради отсъствието на Иво Масларов, който е обявен за издирване с червена бюлетина на Интерпол. Иво Геров, мъжът, с който Марангозова живее на семейни начала разказва, че обвинението срещу Масларов и Денков не се работело с лекота от специализираната прокуратура.

„Делото беше разпределено на прокурор Росен Радев, който може би месец или два внесе обвинителен акт. Самият обвинителен акт беше пълен с неточности и съдията очаквано го върна за поправка на тези неточности. Декември месец 2018 г. отново имаше открито заседания. Прокурор Радев поправи акта, но не го беше поправил изцяло. Съдията отново го върна.“

Обвинението е било внесено за пореден път, в „спешен порядък“, непосредствено след убийството, на следващия ден. Според адвокат Чакалов от около 30 стр. обвинителен акт по това дело, Денков се споменавал на едно единствено място в обстоятелствената му част, с некоректно предаден цитат, че променял съдби в отрицателен смисъл. Върху тази фраза се крепяла обвинителната теза на прокуратурата. Денков твърди че след като е призован като свидетел по това разследване, над него започва натиск от страна на прокуратурата и първите опити за изнудване.

„От 2016 ме изнудва през най-различни посредници. Затова аз не вярвам на прокуратурата.”

В края на август 2020 Денков се среща със Сотир Цацаров, за да го сезира, че е обект на нерегламентиран натиск и го заплашват с КПКОНПИ.

Подава и писмен сигнал, но вместо да започне работа по сигнал му, самият той е задържан.