Радев помръкна на срещата с ГЕРБ след размяна на остри реплики

capture-20210817-105515

Започнаха консултациите на ГЕРБ при президента. Срещата е част от допълнителните консултации на президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили в 46-ото Народно събрание в рамките на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство.

От страна на ГЕРБ присъстват Даниел Митов, Десислава Атанасова и Радомир Чолаков.

„Независимо според мен дали дадена политическа сила се е обявила за опозиция, всяка парламентно представена партия, трябва да има позиция. Затова ще се радвам да чуя вашето мнение по отношение на вашата партия за предстоящите събития и как вашата партия вижда формулата за съставяне на парламент.“, това заяви президентът Радев.

От своя страна Атанасова заяви, че ще върнат мандата, както многократно вече са казвали.

„Нашата парламентарна група многократно е заявявала, че при връчването на втория мандат ще го върне обратно. Нищо не се е променило. Не смятам, че актуализацията на бюджета, трябва да бъде обвързана с връчването на втория и съответния мандат. Никъде в Конституцията няма подобни условия, за да може президента да извърши конституционните си задължения“, посочи тя и допълни, че актуализацията на бюджета трябва да е в НС.

„Преди година също имахме ковид криза, също се справяхме с предизвикателства. Надявам се това не е забравено. Сега е време на партиите, които смятат, че могат да се справят с това. категорично заявявам становището, че няма нужда от допълнителни консултации с ГЕРБ. Когато ни връчите мандата, ще го върнем“, завърши тя.

Президентът обаче отвърна: „Относно каква държава ни остави ГЕРБ, българите ни показаха с изборите. Как се справихте с ковид кризата личи по това, че хиляди българи загубиха живота си – те не можеха да стигнат до болниците. Аз не искам да спорим, не за това съм ви поканил.

Що се отнася до актуализацията – аз по никакъв начин не поставям условия на българския парламент. Но не мога като президент, който назначава служебното правителство, не мога да си позволя, че следващото служебно правителство няма да има актуализиран бюджет. Аз не се меся какво трябва и как да се актуализира. Но трябва да има гаранции, че ще има актуализация за следващото правителство, което и да е то“, зави държавният глава.

Атанасова отвърна: По отношение на управлението на кризи, факт е, че броят на новите случаи е над 1000, броят на починалите също расте. Отново ви призоваваме да задействате конституционните правила, защото няколко парламентарни групи са заявили, че могат да сформират кабинет. Не може някакви бъдещи събития да бъдат заложник на това дали да се актуализира или не държавния бюджет.