Само в 7DniSofia.bg

COVID-19, ваксините и кога имаме колективен имунитет

ваксини

Когато голяма част от населението е имунизирана срещу дадено инфекциозно заболяване, включително срещу COVID-19, вероятността то да се разпространява намалява значително. Това се нарича „колективен/стаден имунитет“, съобщиха от здравното министерство.

Ваксинацията намалява риска от разпространение на заболявания, като предпазва имунизираните лица и непряко защитава тези около тях, които са уязвими към заболявания, но поради някаква причина не могат да се ваксинират, като напр. не са достигнали възрастта за съответната имунизация или имат алергия към някоя от съставките на ваксините.

Високото ваксинално покритие срещу COVID-19 ще намали социалната, психологическата и финансовата тежест, до които доведе пандемията от COVID-19.

Колкото повече хора се ваксинират срещу COVID-19, толкова по-малко ще са пациентите в лечебните заведения. Това означава по-малък натиск върху здравеопазването и системите за социални грижи, възможност всички да водим пълноценен живот, включително да учим и да работим свободно и безопасно.