Анализатори се надвикват кой е по-виновен за кризата – народът или Тошко Йорданов

тошко йорданов

Навлизаме ли в дългосрочна политическа криза? И чия е отговорността, ако отидем на поредните предсрочни парламентарни избори?

„Виновен ще е т. нар суверен, той избра такива да са групите. Какъвто ни е народът, такива са ни избраниците“. Това заяви в „Денят ON AIR“ политическият ПР Нидал Алгафари.

„Първата политическа формация, която не се показа с консенсусен подход, тя има вина. Това е неадекватно, не отговаря на българските граждани, които са гласували.

Няма да има правителство заради Тошко Йорданов, според мен той за политик не става“, категоричен е политическият анализатор Слави Василев.

Aлгафари и Василев дадоха своите прогнози за евентуални нови предсрочни избори.

„Според мен има шанс за правителство и с втория мандат. На третите избори пак ще е същото и на четвъртите. Докато не се съберат и не се разберат, и да преглътнат егото, да намерят някаква формула, странна или различна.

Но да се живее на омраза и конфронтации, ще ни кара само да си ходим на избори и през 3, 4 месеца и да плащаме по 100 млн. лв.“, смята Алгафари.

„Бойко Борисов едва ли трябва да си преглъща егото. Формулата не е да се разберат, изборите са процес, който кара гражданите да припознаят този или тази от политическите формации, които най-добре изразяват волята им.

При така разположените сили в НС ще се направи така, че и третият мандат да бъде труден да реализиране. Единственият начин е Тошко Йорданов да даде крачка назад“, отбеляза Василев.

Според политическия пиар, някой „трябва да хвърли мост“.
„Как – ами като решат, че няма да участват в големите политически фигури, а ще намерят някакъв вариант.“
„Трябва да има правителство. В една парламентарна република трябва да има диалог, а от ИТН не са свикнали да си делят думите с други хора, но вече не са в полето на ТВ 7/8, и трябва да влязат в друг режим.

Консенсусът трябваше да се реализира, и беше на прага, защото ако ИТН бяха сменили Петър Илиев, този кабинет щеше да мине“, обясни Слави Василев.

Друга е позицията на Нидал Алгафари.

„Не само Петър Илиев – и Николай Василев, министърът на правосъдието и щеше да стане много крачки назад. Всички си търсеха просто претекст. Проблемът на всички е в арогантността на Слави Трифонов“, категоричен е той.

Събеседниците на Ганиела Ангелова коментираха и това кой всъщност взема решенията в ИТН.

„Няма как да знаем, не вярвам, че дългата ръка на Доган му казва какво да прави. Слави Трифонов, според мен, сам си взима решенията и затова ги взима грешно“, беше отговорът на политическия анализатор.

„Фактът, че Трифонов излезе и съвсем ясно, каза – Аз, аз съм човекът, който ще определя. Човечец, който седи на едно диванче, по една тениска и заповядва на председателя на НС на Република България да напусне залата, което е абсурдно, но това е Слави.

Неговите хора са като послушни сомнамбули, това не са народни представители, те дори не знаят защо са там. Криворазбрана безумна партийна дисциплина“, коментира Алгафари.

И двамата заявиха, че провеждането на избори изморява.

„Уморяват ги не това, което се случва, а това, което гледат“, каза пиарът.

„Трети избори не са нищо фатално. 2 в 1 няма да се проведат. Но не трябва да отиваме на трети избори“, смята още Василев.