ГЕРБ с гневна декларация за посегателството върху „Труд“: Искат бърза реакция на Радев

Герб (2)

ПГ на ГЕРБ настоява Румен Радев да вземе публична позиция по отношение на действията на министър Минеков. Това каза зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ – СДС Тома Биков в декларация от името на група по повод новината, която ПИК вчера съобщи, че Министерството на културата гони вестника от сградата, в която се помещава.

„Вчера стана ясно, че министърът на културата Велислав Минеков е прекратил договора за наем на вестник „Труд“. Медията се помещава в сграда, собственост на Министерство на културата, след като е спечелила конкурс, по време на който е предложила най-висока цена, за да наеме помещението. Поводът за решението да прекрати договора на вестника от понеделник е забавяне на плащане на наем за два месеца“, каза още Тома Биков.

По думите му след като са били предупредени, са изплатили всички дължими суми, но въпреки това министърът на културата е прекратил договора.

„Подчертаваме, че това се случва във времена на икономически трудности, когато частните медии и изобщо бизнесът са вложили всичките си усилия в името на оцеляването си. Наред с това са предприети и действия срещу собственика на медията“, каза още Тома Биков.

„Действията на министър Минеков срещу определена медия, с чиито позиции не е съгласен, не са прецедент. През последните два месеца той си позволи да атакува директно и системно публичната телевизия и дори се опита да се намеси в програмната й политика“, каза още Тома Биков.

Според него, ако Румен Радев не реагира адекватно, ГЕРБ ще счита, че неговият служебен министър, изпълнява поръчка за унищожаване на всеки журналистически глас, който не е съгласен с водената от служебното правителство политика. Той посочи, че ако правителството и министър на ГЕРБ действаха така, ток реакцията, е щяла да бъде мигновена и остра.

ЕТО И ЦЯЛАТА ДЕКЛАРАЦИЯ:

ДЕКЛАРАЦИЯ НА ПГ НА ГЕРБ – СДС

Уважаема госпожо председател, Уважаеми колеги народни представители, Вчера стана ясно, че министърът на културата Велислав Минеков е прекратил договора за наем на в. Труд. Медията се помещава в сграда собственост на Министерството на културата, след като е спечелила конкурс, по време на който е предложила най-висока цена, за да наеме помещението. Поводът за решението на служебния министър на културата да прекрати договора на вестника от понеделник, е забавяне на плащане на наем за два месеца. След като собствениците на в. „Труд” са били предупредени, че ако не погасят задълженията си, договорът ще бъде прекратен, те са изплатили веднага всички дължими суми. Въпреки това, служебният министър на културата е прекратил договора за наем, като по този начин е поставил пред сериозни затруднения, работещите във вестника. Подчертаваме, че това се случва във времена на икономически трудности, когато частните медии и изобщо бизнеса са вложили всичките си усилия в името на оцеляването си. Наред с това са предприети и действия срещу семейството на собственика на медията.

Действията на министър минеков срещу определена медия, с чиито позиции не е съгласен не са прецедент. През последните два месеца, той си позволи да атакува системно и директно обществената телевизия, като даде публични негативни оценки за работата на определени журналисти в нея и дори се опита да се намеси в програмната й политика, чиято независимост е защитена със закон.

Служебноназначеният министър Минеков направи недопустими изявления, в които се закани да смени ръководството на обществената телевизия, без да има нито законови, нито политически правомощия за това.

Уважаеми колеги,

Алармираме за тези действия на служебния министър на културата, защото те се превръщат в изключително опасна тенденция, която застрашава плурализма и свободата на словото. Всеки има право да харесва или да не харесва определена медия, но нито един политик в една демократична страна, няма право да използва публичния ресурс, с който разполага, за саморазправа, с които и да било медии. Убедени сме, че ако правителство и министър на ГЕРБ действаха по подобен начин срещу, която и да било медия, то реакцията на неправителствени организации, партии и журналисти щеше да бъде мигновеннна и остра. И това би било правилната позиция. Днес обаче, безпрецедентните действия на един служебен министър, срещат най-вече мълчание и примирение на журналисти И журналистически организации.

Уважаеми госпожи и господа,

Свободата на словото, за която сме говорили не веднъж в тази зала, се състои във възможността на всеки да изрази своята позиция и мнение, без да се притеснява, че държавната машина ще го атакува. За да може всеки да изрази позицията си и да я защити, е необходимо да съществуват максимално широк кръг медии, които да предоставят възможност за изразяване на различните гледни точки. В основата на демокрацията стои плурализмът и възможността за критично отношение към властта.

Още повече, когато тази власт е служебноназначена и безконтролна от гледна точка на липсата на функциониращ парламент, през по-голямата част от работата й.

Парламентарната група на ГЕРБ настоява Румен Радев да заеме публична позиция по отношение на действията на своя служебен министър и или да се разграничи категорично от тях, или да даде конкретно обяснение за мотивацията им. Ако и този път Румен Радев замълчи и се скрие зад клишета и прехвърлянето на отговорност извън себе си, ще считаме, че неговите тревоги за свободата на словото, които бяха изразявани всекидневно до преди няколко месеца са били неискренни и фалшиви. Ако Румен Радев не реагира адекватно в тази ситуация, ще считаме, че неговият служебен министър е единствено изпълнител на поръчка за унищожаване на всеки журналистически глас, който не е насочен в подкрепа на водената от служебното правителство политика. Призоваваме колегите от всички парламентарни групи в 46-ото народно събрание, да изразят позиция в тази ситуация, независимо от това, на кои медии и журналисти симпатизират, защото това е единственият начин да се гарантира плурализма и свободата на изразяване.

Ако това не се случи, то след Велислав Минеков, всеки министър, във всяко правителство, би могъл да реши, че му е позволено да се саморазправя с медии и журналисти, чиито работа и публична позиция не му допадат.