КОШМАР: Бетонът изяде и плаж „Журналист”

e206c2f12fce235988e4857cda7c2f27

Бетонни съоръжения, изградени под предлог за брегоукрепване, унищожават плажа пред Международния дом на журналистите край Варна. За това сигнализираха от Съюза на българските журналисти пред Нова телевизия.

В морето са изсипани тонове скална маса, поставени са и бетонни съоръжения в резултат на което плажната ивица е сериозно намаляла. Според Института по океанология човешката намеса има катастрофален ефект. По случая за започнали проверки, но към момента не е установен нарушител.

„От март месец наблюдаваме, че ивицата намалява. Плажът се превърна в грозна гледка. Установено е, че циментените съоръжения са допринесли за разрухата на плажа“, заяви председателят на управителния съвет на СБЖ Снежана Тодорова. Според Георги Калагларски от съюза на плажа е останал пясък „колкото за два самосвала“.

Проверки на Института по океанология сочат, че този процес е започнал през 2011 г. Идеята била съоръженията да укрепят брега и да задържат пясъка. Последното съоръжение е от тази година.

„В момента поради кумулативния ефект на тези два съоръжения и третото, което е построено през 2020-2021г. от март и което има катастрофален ефект по отношение на задържане на надлъжно бреговия седиментен транспорт или неговото отклоняване, недостигат седименти до плажа“, заяви доц. Николай Вълчев от института.

В четвъртък Басейнова дирекция е правила проверка на мястото. В хода ѝ не е установено натрупване на скални маси в морето.