Важно! Синята зона в София набъбва двойно, удължават работното време

синя зона

Местата за платено паркиране в синя зона в София да се разширят от 5000 на 13 000. Това предлагат от групата на ГЕРБ-СДС в Столичния общински съвет, съобщи зам.-председателят на транспортната комисия Зафир Зарков.

Това ще се случи, след като част от зелената зона в районите “Оборище”, “Възраждане” и “Средец” бъде превърната в синя. Така зелената зона ще намалее с над 7000 места.

В предложението е заложено и удължаване на работното време на синята зона с 30 минути. В момента то е до 19,30 часа. Хората, които са заплатили вече годишни стикери за паркиране няма да доплащат. Зелената зона пък ще продължи да разширява обхвата си в район “Възраждане”, където в ж.к. Зона Б-19 ще се разкрият 550 места за платено паркиране.

Общинарите предлагат да се ограничи възможността за заплащането на служебен абонамент до 5 коли. Това ще доведе до 430 места за ползване на платените зони за паркиране. Предлага се и служебният абонамент да бъде удължен от 19,30 до 22,30 ч. и разширен през събота и неделя.

С друг доклад общинските съветници планират да променят и местата за паркиране, ползвани от депутатите.

В платените зони за паркиране за товарно-разтоварни денйности също са предвидени промени – контролирано паркиране за живущите и бизнеса до 30 минути. За живущите ще е безплатно до два пъти на ден. За бизнеса ще се издават нарочни пропуски за 30 минути – 1 лв. за синя зона и 0,5 лв. за зелена. Зарков коментира, че зоните за платено паркиране имат основна цел да ограничат притока на автомобили.