СКАНДАЛ: Радев и военният му министър се подиграват с паметта на загиналия пилот!

майор терзиев

И към този момент черната кутия на разбилия се преди два месеца МиГ-29 край Шабла не е изпратена в Русия за разчитане. Това става ясно от писмения отговор на министерството на отбраната на въпроси от депутата на ГЕРБ Христо Гаджев. Президентът Румен Радев не коментира скандалното протакане, а военният му министър от служебното правителство Георги Панайотов увърта.

Отговорът е с дата 6 август. А от него става ясно, че българските военновъздушни сили са поискали от компанията-производител на самолетите, да помогнат за извличане на данните от регистратора.

Вероятно черната кутия ще бъде проверявана в град Курск, в завод „Авиоавтоматика“.

Представителите на българските ВВС, Военна полиция и Военна прокуратура все още чакат издаването на визи. Но и до момента не са получили „съответните покани (приглашения)“. Министерството не отговаря на депутата Христо Гаджев защо за разчитането на „черната кутия“ не е била предпочетена Украйна.

Не става ясно и дали Министерство на отбраната ще предостави доклада на „Военна полиция“ за инцидента. Министерството предоставя серия от документи към искането на депутата. Макар част от тях да не са секретни, в писмения отговор те не са приложени. А достъп до тях ще има само Христо Гаджев. Сред тях са препоръките за безопасността на полетите, алгоритъма на отстрелите и стрелбите с МиГ-29 и другите системи, заповедите за участие на личен състав в учението, сертификати за качество и инструкции за експлоатация на парашутната мишена.

При инцидента преди два месеца загина подполковник Валентин Терзиев.

Доклад посочи, че инцидентът е възникнал след „пространствена дезориентация“ на пилота. Докладът отчита и, че групата за бойно управление и ръководството на стрелбите са оценили „неправилно риска при маневрата“, като са продължили „насочването на пилота, въпреки високата скорост на мишената“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории