Само в 7DniSofia.bg

Мистерия обви изчезването на Юмер от бандата на Митьо Очите: Имал е среща, след която никой не го вижда

юмер мехмед

„Юмер е имал среща с някого на 4 август следобед. Около 15 ч. някой му се е обадил по телефона докато е на строителен обект на ул.“Иван Богоров“ в Бургас. Той отива да се види с този човек на паркинг зад обекта и повече никой не го вижда. Работник проверява какво става около 5 минути по-късно, но от Юмер вече няма и следа“, разказва пред „24 часа“ приятелката на изчезналия Юмер Мехмед Габриела.

Тя твърди, че живее от доста време с Юмер, който пък е част от разбитата банда на несебърския бос Митьо Очите през лятото на 2018 г. Откакто през декември 2020 г. съдът пуснал Юмер с мярка подписка той се хванал на работа. Заедно с двама свои приятели си направили строителна фирма и намирали не много големи обекти за работа. Последно ремонтирали магазин за хранителни стоки на ул. “Ив.Богоров, разказва приятелката на издирвания.

„Юмер работеше много. Излизаше сутрин рано и се връщаше вечерта. Но непрекъснато се чувахме по телефона. За него не е присъщо да се скрие, да не се обади. В деня на изчезването си дойде за малко при мен на работното ми място. Не изглеждаше притеснен. Той нямаше от какво да се притеснява, всичко си беше нормално“, твърди притеснената Габриела.

Около 16 ч. на 4 август тя звъни на мобилния телефон на приятеля си. Вместо гласът му чува някакви шумове. След около 20 секунди затваря, но малко по-късно пак звъни. Тогава вече никой не се обажда. Габриела изчаква през целия ден на 5 август, вярвайки, че приятелят й все пак ще се прибере. Отива в полицията на 6-ти и подава сигнал , че Юмер Мехмед е изчезнал. „Той няма от какво да се крие. Изчезването му няма връзка и с делото, което се води в София, това не го притесняваше“, твърди още момичето.

Полицията в Бургас е на крак вече пети ден и издирва 28-годишния Юмер Мехмед – човек от бандата на несебърския бос Димитър Желязков – Митьо Очите. Срещу Мехмед е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група за рекет, палежи, побоища и наркоразпространение, чийто лидер бил Очите.

Юмер Мехмед е обявен за общодържавно издирване на 6 август, съобщиха от полицията за „24 часа“. Иззети са камерите от района, в който Мехмед е бил установен последно, разпитани са свидетели, казаха източници от Областната дирекция на МВР в морския град. Криминалисти работят по няколко версии, между които отвличане.

Юмер Мехмед прекара доста време в ареста заедно с останалите членове на бандата на Митьо Очите, разбита през лятото на 2018 г. В средата на миналата година бе пуснат под домашен арест, а през декември 2020 г. мярката му бе заменена с най-леката – подписка..

Разследването срещу него е свързано с осъществения, според прокуратурата, натиск от страна на Митьо Очите върху представители на погребалния бизнес по морето. По данни на държавното обвинение е била запалена катафалка на една от агенциите, а в палежа като посредник участвал Юмер Мехмед. През юли м.г. пък името му бе замесено в полицейска акция по линията на наркоразпространението, но до ново обвинение не се стигна. Тогава обаче Мехмед бе задържан за 24 часа, което стана причина делото срещу Митьо Очите и бандата му в специализирания съд да бъде отложено.

Всъщност процесът все още не е тръгнал по същество. За 28 юли т.г. бе насрочено ново разпоредително заседание в Спецсъда, но и то бе отложено заради заболяване на адвоката на един от 13-те подсъдими. Делото срещу Очите и хората му бе връщано няколко пъти в прокуратурата заради допуснати процесуални нарушения, а на 21 юли т.г. Апелативният специализиран съд пусна Димитър Желязков под домашен арест. От тогава той е в имението си в Кошарица , а властите следят дали несебърският бос спазва мярката си за неотклонение чрез електронна гривна за проследяване.

Желязков бе задържан на 4 август 2018 г. в Истанбул и срещу него бе повдигнато обвинение като лидер на организирана престъпна група. Два дни по-рано в България бяха арестувани 12 души от най-близкото му обкръжение.