Шок! Затварят плажове, хотели и къщи в Синеморец

capture-20210809-112203

„Ако бъде премахната отходната тръба в Синеморец, която бълва фекални води в морето, нечистотиите ще потекат по улиците на селото и ще трябва да го затворим“, това каза пред Нова телевизия кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

„Тогава ще трябва да бъдат отнемани документите за експлоатация на всички къщи и хотели“, обясни той.

Заради тръбата РДНСК-Бургас образува административно-наказателно производство срещу Община Царево.

„Тази отходна тръба съществува от 40 години. От 2008 г. обаче има забрана за използването й“, уточни кореспондентът от Бургас Цеца Алексова.

„В интерес на истината за тази забрана разбрах преди 4-5 дни от ДНСК“, призна инж. Лапчев.

„Тръбата продължава да излива водите си там, тъй като държавата все още не е намерила начин, по който да подпомогне общините и те да изградят пречиствателни съоръжения. Запушването и премахването на тази тръба, ще създаде още по-грандиозен проблем“, добави той.

„Ние сме направили проект за пречиствателно съоръжение. Площадката, на която ще бъде изградена, трябва да бъде изключена от природен парк „Странджа“. Съвместно с ВиК успяхме да направим друг проект посредством едни лагуни. Заради това, че сме в природния парк инициативата не получи финансиране, тъй като трябваше допълнителни документи от екоминистерството“, обясни кметът на Царево.

„Не е по силите на нито една община да изгради сама пречиствателна станция. Нужни са 10-15 млн. лева. Ако от държавния бюджет се осигурят средства за такова съоръжение, проблемите в Синеморец и на други такива малки населени места ще бъдат решени“, добави той.

„Сагата започва през далечната 2001 година, когато е получено разрешение за изграждането на експериментален пречиствателен модул. 2008 година той все още не е въведен в експлоатация. Не знам защо до момента общинската администрация не е направила опит да пусне това пречиствателно съоръжение“, каза пък началникът на ДНСК арх. Влади Калинов.

„Тази пречиствателна станция съществува като сграда, но съоръжението не работи. Ние започнахме да тормозим инстанциите, за да може някоя от тях да предприеме някакви мерки“, добави той.

Водещият Виктор Николаев пък сподели, че не искал да казва какво плува в морето, защото хората закусвали. То обаче се виждало.