Николай Денков: В края на август ясен сценария за старта на учебната година

николай денков

Ние трябва да бъдем готови в края на август с ясен сценарий как стартира учебната година, коментира пред БНР министърът на образованието и науката проф. Николай Денков. Той посочи, че очаква в края на месеца да има яснота за процеса на ваксиниране в системата.

„Направено е всичко възможно да се информира цялата система защо е важно работещите в нея да се ваксинират“, увери министър Денков. По думите му притесненията на хората продължават да бавят процеса.

„Хората изпитват огромна нужда да получат надеждна информация“, изтъкна образователният министър. Той отчита, че информационната кампания сред работещите в системата на образованието е била изключително важна, като в срещите са участвали над 85 на сто от директорите на училища и детски градини.

Относно идеята за задължителна ваксинация Николай Денков посочи, че предпочита положителните стимули.

„Българинът има нагласа, че ако нещо се прави задължително, той ще се опитва да се съпротивлява“, смята министърът. Той уточни, че от 4100 училища и детски градини у нас в половината има медицински кабинети с редовно присъствие на медицинско лице, а останалите са с договори за повикване на медицинско лице. Министърът очаква програмата за летен отдих да се реализира в пълния й капацитет. До края на юли две трети от ресурса на програмата „Отново заедно“ е използван.