Доц. Кунчев за началото на четвъртата вълна: Локдаун е логичен и възможен

Доц. Ангел Кунчев

Вече сме в началото на четвърта вълна. Наблюдаваме ръст на новозаразените – минахме 300 заразени миналата седмица, тази очаквам да минем и 500. Това коментира пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на въпрос настъпва ли четвъртата COVID вълна.

„Възможно е през септември новозаразените да минават 3000 на ден“, прогнозира той.

„Не можем да се похвалим с кой знае какви успехи в имунизацията, в спазването на мерките-още по малко. Така че се готвим за един от най-тежките варианти“, уточни доц. Кунчев.

Според него от здравна гледна точка локдаун само за неваксинираните е логичен и възможен.

„Очевидно обаче това ще се решава от следващото правителство, както и решението за задължително ваксиниране на здравните работници“, обясни главният държавен здравен инспектор.

По думите му затваряне и по-сериозни мерки трябва да има само при стръмно нарастване на кривата на новозаразените.

„95-96% от хората, настанени в интензивни отделения по света, са неваксинирани“, каза още експертът и уточни, че е доказано, че ваксината действа много добре за хората, но все пак ваксинираните могат в някои случаи да пренасят вируса, затова дори и пристигащи от някои страни, които са ваксинирани, се тестват за коронавирус. Ангел Кунчев обясни, че най-вероятно през есента ще се въведе и трета доза от ваксината. По думите му договорите на България с ЕС за доставка на ваксини за 2022 г. и 2023 г. са заложени такива параметри за трета доза.