Повечето положителни за COVID-19 проби в Бургаско – на ваксинирани

ваксина, коронавирус

Част от положителните на PCR тест за коронавирус хора в Бургаско към момента са ваксинирани чужденци, съобщи флагман.БГ. Те са с лека до средна симптоматика и са в стабилно състояние. Не е ясно с кой щам на вируса са заразени те, но вероятно се касае за Делта варианта, който от началото на юли 2021 г. е най-разпространеният в Европа.

Тази информация потвърждава изказванията на директора на РЗИ-Бургас отпреди 3 дни д-р Георги Паздеров, който преди срещата на Областния кризисен щаб в морския град заяви, че „част от положителните в областта са ваксинирани с двете дози и става въпрос за чуждестранни граждани“.

Междувременно такива данни излизат и от държави като Израел и Великобритания, където процентът на ваксинираните е най-висок. Така например в Израел над 60% от хоспитализираните в тежко състояние, които са били положителни на PCR тест, са имунизирани с двете дози. В същото време вече не е ясно дали самият PCR протокол е ефективен, тъй като ако вземем предвид различните мутации през последните 18 месеца, се оказва, че тестваме за вирус, който вече не е същия като оригиналния. Дали това е така обаче, засега е само спекулация.

В същото време е хубаво да се спомене друга информация от Израел, според която преболедувалите коронавируса през който и да е момент на пандемията, получават много по-траен и по-ефективен имунитет срещу всички бъдещи щамове. Нещо повече – статистиката показва, че имунизираните имат 6.72 пъти по-голям шанс да се разболеят отново спрямо преборилите се със заразата в предходната година.

По данни на РЗИ от последните 24 часа в Бургаска област има общо 31 хоспитализирани пациенти. На 29 юли новите положителни проби са били 25, от които 12 в Бургас, 5 в Несебър, 4 в Поморие, 2 в Царево и 2 в Созопол. От тях е хоспитализиран само един човек, а за областта общо в момента има 3096 хора на домашно лечение.

Предвид това на какъв летен сезон ставаме свидетели, отсега е рано да се каже каква ще е картината в България през есента. Интересно обаче е, че имаме изключително голям туристопоток, а новите заразени засега не растат. Същата е и ситуацията със смъртността, което донякъде съвпада с данните от Индия, където с новия Делта щам ситуацията изглежда такава, че вирусът става все по-заразен, но и все по-безопасен.