Край на съдебната сага с падналия асансьор в „Майчин дом“

съд

Край на съдебната сага по едно от знаковите дела за падането на асансьора с бременни, родилки и акушерки в „Майчин дом“ сложи Върховният касационен съд, съобщи председателят на Асоциация „Асансьорна безопасност“ и пострадала в страшния инцидент през 2010 г. Емануела Фролошка.

„На 28.07.2021 г., след повече от 11 години съдебни битки ВКС постави окончателно край на съдебната сага за падналия асансьор в Майчин дом, между мен и болница. Спор, започнал през 2010 година и завършил през 2021 г.! В определението си ВКС потвърждава решението на Апелативната инстанция, в която спорът, имащ отношение към инвалидизацията ми, макар и не в пълен размер, беше уважен в моя полза. Решение, което за мен беше напълно задоволително, но решение, което беше обжалвано от страна както на болницата, така и на асансьорната фирма“, обяви Фролошка.

Тя претърпя само за 3 години 7 операции и докато трябваше да бъде неотлъчно до новороденото си момченце, всъщност се бореше с последствията от пропадането.

„И не, годините и битките не ме изтерзаха! И не, връщането към инцидента не ме травмира! Защо ли? Защото ми даде възможност да се изкача на следващото си стъпало от собственото си развитие! Защото този инцидент преобърна живота ми, но със знак „+“! Защото ме научи да се боря, но достойно! Защото ми даде поредното предизвикателство, към което да обърна поглед – специалност „Право“! Благодаря ти, живот! Обичам те, такъв какъвто те имам!“, пише днес развълнуваната майка.

На 2 март 2010 г. девет бременни, един мъж и двама души медицински персонал пропадат с един от асансьорите в най-голямата АГ-болница. Първоначално се предполагаше, че причина за тежкия инцидент е скъсано въже на асансьора. След години вещите лица обявяват, че асансьорът е бил напълно обезопасен, а по думите на Емануела – „даже, ако ги питате, ще отговорят, че изобщо не е падал“.