Само в 7DniSofia.bg

Младен Маринов: Всички действия на служебното ръководство на МВР са грубо нарушение

Младен Маринов

По време на парламентарния контрол служебният вътрешен министър за пореден път отказа да даде отговори за репресиите срещу кметове, общински съветници, членове и симпатизанти на ГЕРБ в предизборната кампания за парламентарния вот на 11 юли, пише във фейсбука си бившият вътрешен министър Младен Маринов.

Поради тази причина съм длъжен да направя и да представя анализ на оскъдните данни за „предизборната“ дейност на МВР, достъпни основно чрез медиите:

1. Има сериозен ръст (два пъти) на делата и преписките във връзка с нарушения на изборното законодателство в сравнение с тези, образувани преди изборите на 4 април. В същото време броят на обвиняемите лица е двойно по-малък в сравнение с повдигнатите обвинения преди 4 април. Причината е, че делата и преписките, свързани с вота на 11 юли, са правени по поръчка на служебното ръководство на МВР по анонимни сигнали, без конкретни данни и без съответните законови основания. Водещият индикатор е двойно по-малкият брой на обвинените лица във връзка с вота на 11 юли.

2. По отношение на изборите на 11 юли почти липсват данни за иззети пари и запорирани финансови средства във връзка с нарушения на изборното законодателство. За сравнение, иззетите и запорирани финансови средства преди вота на 4 април бяха над 800 000 лева.

3. Във връзка с изборите на 11 юли не е установена НИТО ЕДНА престъпна група за купуване на гласове, докато преди вота на 4 април бяха разкрити 4 такива групи.

4. За първи път през последните повече от 10 години преди началото на предизборната кампания за вота на 11 юли не е създаден общ щаб между представителите на МВР и прокуратурата за противодействие на нарушенията на изборното законодателство. Дадено е устно разпореждане да не се работи с представителите на прокуратурата в цялата страна. Това разпореждане, освен незаконно, е довело и до липсата на резултати в борбата с купения вот. Както и до масовото издаване на предупредителни протоколи по Закона за МВР. Обект на тези предупредителни протоколи бяха десетките хиляди хора, свързани с ГЕРБ – кметове, общински съветници, членове и симпатизанти на партията.

Основните изводи от този ad hoc анализ на оскъдните данни, които служебното ръководство на МВР предоставя с голяма неохота, са следните:

1. Когато няма качество на даваните разпореждания от политическото ръководство на МВР и съответно – на свършената полицейска работа, това се компенсира само и единствено с количествени показатели. Или, КОГАТО НЯМАШ КАЧЕСТВО, НАБЛЯГАШ НА КОЛИЧЕСТВОТО. Всъщност, това категорично излага целта: груб и незаконен натиск върху гражданите, подкрепящи ГЕРБ.

2. Всички действия на служебното ръководство на МВР са ГРУБО НАРУШЕНИЕ НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ НЕУТРАЛИТЕТ на институцията и са оказали НЕЗАКОННО ВЛИЯНИЕ ВЪРХУ ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ от 11 юли!

А въпросът защо служебният вътрешен министър продължава да не споменава нищо за добилия популярност в медиите случай с кмет от Бургаска област, задържан за купуване на гласове за една, уж, протестна политическа сила с „нови лица“, все още остава открит. Може би, защото тази същата протестна политическа сила иска да пробута служебното правителство като редовно… Или, ако не успее в цялост, то поне се опитва да трудоустрои отново служебния вътрешен министър…