Проф. Костадин Ангелов успокои: Спокойно, ще има лекарство срешу Covid

костадин ангелов

Не знам на министър Стойчо Кацаров кой му вярва в България. Така бившият здравен министър проф. Костадин Ангелов отговори на въпрос дали е вярно, че България е изпуснала срока да участва в обща поръчка на ЕС за лекарство срещу COVID-19.

Никакви срокове не са изпуснати, каза той. Разбира се, че ще го има, допълни проф. Ангелов, запитан дали това лекарство ще го има в България.

България не е сред 16-те европейски държави, които участват в обща поръчка за медикамент за лечение на COVID-19, съобщи „Дневник“, позовавайки се на отговори от здравното министерство.

Европейската комисия съобщи в сряда, че е подписала обща обществена поръчка за препарата сотровимаб (sotrovimab (VIR-7831) на „Глаксо Смит Клайн“ (GlaxoSmithKline) и „ВИР байотекнолоджи“ (VIR biotechnology), който вече се използва в САЩ за лечение на пациенти с висок риск от тежко протичане и смърт.

Според информацията, предоставена от здравното министерство, правителството на Бойко Борисов е гласувало за включване в общата поръчка за медикамента, но пет дни след изтичането на крайния срок, даден от Европейската комисия.