Само в 7DniSofia.bg

Психолог с тежка диагноза за ИТН и Радев

росен йорданов психолог

„Не можем да сканираме главата на всеки един от политическите играчи. Очевидно е, че се намираме в една постравматична ситуация на един процес, който започна преди година“, това каза в ефира на БНТ тази сутрин психологът Росен Йорданов.

Всичко, което се развива като процеси, следва една клинична картина, която накрая ще завърши с лек махмурлук или депресия. В момента всички се уповават в думите, които се изричат, а обикновено те са много ненадежден източник на информация. Всъщност не повече от 7 до 10 % от това, което се говори, има някаква валидност, обясни експертът.

В България нещата винаги са много лични. Но не винаги нещата, които се обсъждат, са спешните и важните. Има проблеми, които са важни, но не са спешни. И обратното.

Очевидно е, че в момента ситуацията е доминирана от страх. Всички послания, разбира се, са дълбоко пожелателни. В момента имаме ситуация, която много ми напомня на Гъливер – страха в началото, когато той отива при лилипутите и те го овладяват. Всички тези предизборни думи, които се говореха, слоганите на промяната, с огромна тежест се стоварват върху гърбовете на хора, които не са се замисляли за нещо много важно.

Кой е лидерът? Къде е лидерството?

Разбира се, Слави Трифонов демонстрира една лидерност, но много зад кадър, много неистинско в този смисъл. Той даже не говори. Говори неговият месия в лицето на г-н Йорданов. Личи една инфантилна сърдитост, недоволство. Има едни декларативни изказвания за това как всеки не иска постове, как не е важно това, как се гледат общите посоки. Но тежестта на това кой ще поеме истинската отговорност, остава. Тя ще се усети много скоро. Ще се види и кой ще издържи да я поеме, коментира Йорданов.

Да, много красиво звучи да имаме експерт министър-председател, някой с много езици и култура. Образованието, обаче, не е достатъчно. Ако се отиде на трети избори – нещата няма да изглеждат такива, със сигурност.

Лидерството на Радев всъщност не е истинско, то е само лидерство на критиката. Реално той досега не е имал правомощия. Това лидерство в момента не е извършило нещо реално, с тежест.

В момента, както казах, нещата са много тревожни, защото страха е именно от това – кой ще поеме лидерската воля. Заявките на ИТН бяха хвърлени по детски. Сега се вижда какво е всъщност положението. Като се мине етапа на опиянението, се стига до реалността, която по-често е много по-малко оптимистична, отколкото сме я виждали“, предупреди психологът Росен Йорданов.