Георги Харизанов с горещи разкрития за бъдещия кабинет на чалгаря Слави

георги харизанов

Шефът на Института за дясна политика Георги Харизанов прави горещи разкрития за бъдещия кабинет на чалгаря Слави Трифонов и партията му ИТН, повторното създаване на комисиите, с които злополучното 45-о народно събрание се провали.

„Един човек еднолично взима всички решения и няма смисъл да коментираме едни срещи, на които ходят хора, които са на заплата при него“, обясни Харизанов по повод преговорите на „Има такъв народ“ с останалите парламентарни партии.

„Преговорите се провеждат в полите на Витоша – Витошката яка“, отсече той.

По думите му Трифонов е със самостоятелна воля и със сигурност участва във взимането на решенията.

„Интересчиите, които се въртят около „Има такъв народ“, ще останат с пръст в ръка“, добави политическият анализатор.

Според него Слави не е познавал част от министрите, които е предложил.

„Очевадно има политически инженери, които се опитват да въздействат на процеси. Много хора се опитват да паразитират на гърба на политиката. Нито проекта на Слави е на нивото, което са очаквали хората, нито политинженерите му, нито спонсорите му. Тази вълна не се състоя. И какъвто и да е проектът, тази коалиция ще е изключително изнервена и изключително изнервяща и това не предразполага дълъг политически живот“, коментира Харизанов.

По думите му анонсираният проектокабинет е бил добре режисиран. „Има такъв народ“ е очаквала да бъде първа сила и е била подготвена да излъчи проектокабинет, което обаче се случило на запис. „Злите езици коментират, че на монтажа е изрязан министърът на околната среда и водите, защото е отказал по нощите“, добави шефът на Института за дясна политика.

Според него партията на Слави е влязла в разговори с БСП и ДПС заради математиката.

„БСП иска да знае личностите, защото г-жа Нинова не би изпаднала във възторг, ако министър председател стане някой, близък до сърцето на г-жа Станишева, като Николай Василев. Разбирам я“, обясни експертът на въпрос защо БСП поставя толкова много условия при разговорите с „Има такъв род“.

„Говори се, че е осигурено мнозинство за следващото правителство от средите на вътрешната опозиция на г-жа Нинова“, разкри той.

„Нека сме наясно, че ДПС е твърде далеч от съвършенството, както всяка една друга партия, но от години служи за платформа, на която се изграждат други политически партии. Да се чуди Прокопиев защо ДПС се държи крайно различно от АЛДЕ, ами заради електората“, обясни Харизанов.

По думите му ще продължи сатанизирането на Ахмед Доган, което обаче ще е на приливи и отливи. „Поредна доза политически театър, който очевидно върши работа. Някои партии увеличиха влиянието СИ, защото миналата година никакви ги нямаше преди гумената лодка. Да се вярва, че ДПС е дълбоко сатанизирано, както се твърдеше допреди месец, това е дълбоко невярно, след като седнаха на преговори“, сподели шефът на Института за дясна политика.

Според него ГЕРБ не трябва да прави игри с кворума и да излиза от пленарна зала. Тя трябва да се държи като отговорна политическа сила, която всеки ден да е в пълен състав в пленарна зала. „Надявам се да се въздържат от епитети и да не влизат в риториката на служителите на Слави Трифонов. Надявам се ГЕРБ да се държи професионално и на по-високо ниво от политическите си съперници“, продължи експертът.

Харизанов уточни, че ГЕРБ не трябва да подкрепя правителство, което е подкрепено от БСП, ДПС или Мая Манолова.

„Ако г-жа Нинова бъде предложена за премиер, това ще е компромисна фигура, а не предложение на „Има такъв народ“. Това ще е фигура, която е договорена, а не е предложение на Слави Трифонов, за която той да носи отговорност“, каза още експертът.

„Твърденията на Слави Трифонов, че са влезли в политиката, тъй като не са приели предложенията ми на референдума, са приказки от 1001 нощ и са дълбоко неверни. Г-н Трифонов лично застана и работи за кандидатурата на Меглена Кунева за президент на България. На първи тур тя направи никак не лош резултат от над 16% и това й даде увереност да направи партия, като в последствие беше и вицепремиер“, припомни шефът на Института за дясна политика.

Според него Меглена Кунева по-скоро няма да е предложение за премиер, тъй като това ще нарани чувството на Слави Трифонов за лична значимост. По думите му той по-скоро ще излъчи кандидат за премиер, който да е изненадваща и експертна фигура.

„Не мисля, че за някого е тайна конфликтът между Нинова и Радев. Опитите за овладяване на социалистическата партия текат. Но ако г-жа Нинова не реши да подаде оставка, няма начин при този устав някой да я свали от председателския пост“, уточни Харизанов. Той добави, че колкото по дълго стои на поста тя, толкова повече БСП се заличава, което прави услуга на десните партии.

„Тези дни Димитър Ганев, политологът от „Тренд“ удачно каза, че при тази разлика между БСП и ГЕРБ и „Има такъв народ“, при едно определено издигане на кандидати от големите партии, това ще направи достигането до балотаж на г-н Радев изключително сложна задача“, прогнозира експертът.

„Вариантът, при който големите партии издигат силни кандидати, а г-н Радев не достига до балотаж, е изключително реален“, отсече той.

„Онази, Николай-Василевата пресконференция, служителите на г-н Трифонов ясно заявиха, че ако нямат ясна подкрепа, проектокабинетът им изобщо може да не достигне до пленарна зала. Така че вариантът, при който парламентът се изчерпва за месец, а служебното правителство на Радев продължава своята дейност, никак не е невъзможен“, завърши шефът на Института за дясна политика.

ПИК