Само в 7DniSofia.bg

Майката на Руши избяга с частен самолет и 15 куфара с бижута от ЮАР

capture-20210726-122552

Милионерката Лора Виденлиева, вдовица на основоположникът на мобилната индустрия в България и екс президент на „Левски“ Владимир Грашнов, е напуснала скоропостижно имението си в Южна Африка с частен самолет, уплашена от кървавите бунтове и сражения в ЮАР, избухнали след осъдителната присъда на бившия президент Джейкъб Зума.

Шармантната бизнесдама е отпрашила преди седмица заедно с новия си съпруг Георги Юруков и с още няколко свои приятели към Италия, където притежава тузарска къща на брега на езерото Лаго Маджоре, разкриват пред „Уикенд“ близки до Виденлиева. Според думите им, майката на попзвездата Руши Видинлиев се е изръсила с над 30 000 долара, за да наеме по спешност 12-местен частен самолет с реактивен двигател, с който е отлетяла от Кейптаун. Лора Виденлиева е отпътувала към Италия с над 15 куфара, в които натъпкала най-ценните си бижута и скъпоценности.

В ЮАР вече повече от седмица се водят ожесточени сражения между силите на реда и стотици хиляди поддръжници на подсъдимият за корупция бивш южноафрикански президент Джейкъб Зума, с когото впрочем Лора Виденлиева се познава лично. Масовите протести ескалираха във въоръжени бунтове в Йоханесбург и в провинция Квазулу-Натал, при които бяха убити над 250 човека, а властите извадиха срещу бунтовиците близо 25 000 спешно мобилизирани военни. Южна Африка и в този момент е в състояние на гражданска война, а напрежението се усеща дори в града на милионерите Кейптаун, макар епицентърът на кървавите събития Йоханесбург да е на разстояние от 1000 км.

„Въпреки, че в Кейптаун засега няма кървави сблъсъци между протестиращи и силите на реда, повечето богаташи с къщи на брега на Атлантическия океан вече напуснаха именията си. Тежковъоръжени с картечни автомати и пушки полицаи обикалят из града и това създава усещане за предстоящи масови размирици. Всички важни клечки напуснаха града и поставиха именията си под засилена охрана, за да бъдат предотвратени евентуални мародерски набези“, признават българи, живеещи в Кейптаун.

В други градове на Южна Африка тълпи от разгневени тъмнокожи опустошават и плячкосват магазини и бутици, а силите на реда не могат да овладеят положението. Уплашена от извънредното положение в ЮАР, Лора Виденлиева е била сред първите заможни жители на Кейптаун, напуснали града. Вдовицата на Владимир Грашнов, чието лично богатство се оценява на над 150 милиона долара, е почетен гражданин на Кейптаун от десетилетие и притежава помпозно имение с 4 декара двор в подножието на „Плажа на синята планина“ – най-скъпият жилищен район в града.

Сега пред портите на южноафриканския палат на Лора Виденлиева бдят въоръжени частни охранители, а 68-годишната милионерка следи с тревога събитията от къщата си на брега на езерото Лаго Маджоре, разположена край залива Точе в котловините на Италианските Алпи. „Лора ще остане в Италия поне до есента, когато се надява обстановката в ЮАР да се успокои и да бъде избегната гражданската война“, признава приятелка на бизнесдамата от родния шоуелит. След като втория й съпруг – босът на „Мобилтел“ и „Левски“ Владимир Грашнов почина от скоротечен рак през 2001 г., Лора Виденлиева се премести да живее в Кейптаун. През 2017 г. тя изненадващо се омъжи за трети път в живота си, избирайки за свой съпруг художникът Георги Юруков.

Като сватбен подарък Виденлиева купи за себе си и новия си мъж къща в Италия, за да разполага с престижен имот и в Европа. В България Виденлиева още поддържа палата си в „Драгалевци“, макар от години да не се е прибирала в родината. „Разнасяха я, че пилее торби с пари за ненужни покупки, но сега се оказва, че Лора много предвидливо е инвестирала в престижен европейски имот и няма да остане без покрив над главата си какъвто и да е развоя на събитията в ЮАР“, одумват Виденлиева приятелите й от родния хайлайф.