Проф. Христова: Тази роля на единствена опозиция може да превърне утре ГЕРБ в алтернатива

Проф.-Антоанета-Христова

„ДПС отдавна търси политическа сила, която да го легитимира. Това е изключителен ход на ДПС, те системно подкрепят Слави Трифонов – тактически и стратегически. Тактически от гледна точка на това, че много хора по места казаха, че цели секции на ДПС, особено в Северозападна България, са гласували за Слави Трифонов. Това не става случайно“, заяви пред „Марица“ политическия психолог и анализатор проф. Антоанета Христова.

По думите й това няма да бъде реална коалиция – ИТН ще предложи правителство, а останалите (ДБ и ИБНИ) партии ще го подкрепят, защото са унизително притиснати в ъгъла от Слави Трифонов. Те трябва да подкрепят, без да могат да си казват тежката дума. Защото ако не подкрепят, няма да отговорят на обществените очаквания да се направи някакво правителство за относително кратък период от време – поне да се приеме бюджет, да се придвижи Планът за възстановяване и устойчивост.

Тя отбеляза, че депутатите предимно се занимават с главния прокурор Иван Гешев, което е единствената им тема на синхрон, в името на това да го премахнат.

„Въпросът е защо толкова се страхуват от Гешев – единствения главен прокурор, който пое заедно със специализираната прокуратура атака срещу олигарсите. Кое наистина плаши тези хора, които са срещу него? Защо не допускат разглеждането на цялата истина, а формират комисии, които са създадени, за да се ползват за ПР и доказване само на едностранчивата истина. Липсата на баланс и обективност е видима и за невъоръжено око“, казва още проф. Христова.

Според нея това, че ИТН не канят ГЕРБ, е изключително добра ситуация за партията на Борисов. ГЕРБ остава чиста опозиция, не се включва в общия хор на тази дисфункция на хората, които искат да отговорят на повърхностни обществени нагласи и конкретни интереси. Тази роля на единствена опозиция може да превърне утре ГЕРБ в алтернатива.

По думите на проф. Христова, Корнелия Нинова изцяло опитва да имитира модела на Борисов, както и стила му на поведение. „Той досега винаги е показвал възможности, че има хора за всички позиции, че партията има капацитет. Това иска да покаже и Нинова – че има хора, имитирайки Борисов. Разликата между него и нея обаче е огромна“, казва още тя.

„Самочувствието на ДБ направо залива парламента. Проблемът на Демократична България е в това, че са в унизителна ситуация, подобна на тази на БСП. В момента са формално желани, защото са в групата на протестърските партии. Само че същинската партия, която е в подкрепа на евентуалното ново правителство на ИТН, е ДПС. Вижте битката между ДПС и Демократична България. Кой смятате е по-силният и кой е по-значимият за ИТН? ДПС, естествено“, анализира проф. Христова.

Тя препоръча на журналистите да отворят данните на ЦИК и да прегледат секциите, да се събере информацията, колко секции чисто са минали от ДПС към Трифонов, дали същото не се е случило и на предишните избори. Това е важно, за да се види какво всъщност се разиграва на сцената пред нас в момента

„Естествено, ДПС няма да влезе в правителството, но ще подкрепи това правителство. На ИТН обаче им трябват още хора и ДБ играе тази роля. Допускам, че те повториха изборите именно за да не зависят от ДБ и ИБНИ. Но не се получи. ДБ, именно защото осъзнават, че са принудени да играят играта на ИТН, в момента атакуват ДПС, за да изглеждат независими, автономни, за да запазят образа си за следващите избори“, казва още проф. Христова.