Георги Марков: Бойко ще е единствената опозиция, а Радев ще ни нахлупи фуражката

xl_георги_марков_герб

Новото Народно събрание започна своята работа тази седмица. Още от първото заседание стана ясно, че в пленарна зала, всички ще са обединени cpeщy ГЕРБ.

С подкрепата на ДПС пък Ива Митева беше избрана за председател на 46-ото Народно събрание.

По тези актуални въпроси, агенция ПИК разговаря с блестящия анализатор, бивш конституционен съдия и депутат от Великото Народно събрание-Георги Марков. Едно интервю на Ивайло Атанасов:

– Г-н Марков, вие имате голям парламентарен опит депутат сте във Великото Народно събрание, в 36 ото и в 44-ото Народно събрание, конституционен съдия сте. Как виждате новия парламент, след като вече се оформя голям Отечествен фронт срещу Бойко Борисов и ГЕРБ?

-Получава се БУЛАМАЧ КОАЛИЦИЯ, в която символите са чалгата, прашката, феса, цветът на дъгата и петолъчката. Погледнато в персони, това са: Африканеца и Бакембардата; Хаджикян и Бабикян, соцветеранките Мая и Таня; Мустафата, комунистическото отроче и правна нула Христо Иванов и горката Корнелия Нинова.

-Добре, а как се получи тази коалиция, след като Слави Трифонов изрично беше казал, че никога няма да води преговори с ДПС и БСП, като партии от статуквото?

-Той Слави Трифонов се отметна от референдума си. След това се отметна от интервюто си във вестник „Льо Монд“. След това се отметна и от Николай Василев. Сега се отметна и от заканата си да не преговаря с ДПС и БСП.

Това е така, защото той ще прави това, което му кажат. А това, което му казват американските ни приятели, е да направи колкото се може по-голям гювеч, за да може есента да има парламентарно мнозинство, което да извърши промени в Конституционния съд и да успее да лобира за нов председател на ВКС. Идеята на Виктория Нюланд, която е помощник-държавен секретар на САЩ по политическите въпроси и очевидно отговоря за това какво ще става на Балканите, е да можем да имаме мнозинство, което да клекне на Северна Македония. И което е по-важното за администрацията на Джо Байдън – да приемем Истанбулската конвенция и да се примирим с третия пол.

Новата американска администрация до фанатизъм подкрепя джендър-идеологията и иска силово да я наложи на всички страни. Ще бъдем притиснати да се присъединим към Глобалния пакт за миграция на ООН, което правителството на Борисов отказа да подкрепи.

Така създаденото мнозинство на буламача, ще ни доведе дотам, че България ще стане колония и погребална агенция.

-Очаква се Меглена Кунева да стане министър председател. Как намирате тази кандидатура, вие познавате г-жа Кунева?

-Да, познавам г-жа Кунева от времето, когато беше юрист в правния въпрос на министерския съвет по времето на Иван Костов. Имам много добро мнение за нея, защото тя е много добра юристка. И когато Стоян Ганев я предложи за водач на листата на НДСВ през 2001 г. на царя, ми звънна да ме попита какво е мнението ми за нея, като за депутат и аз казах, че то е добро,

Fжа Кунева би била естествен кандидат за премиер на „Шоуто на Слави“, след като то навремето хвърли всички усилия да я лансира за президент и тя получи няколкостотин хиляди гласа.

Новата буламач коалиция не може да има политик от ранга на Бойко Борисов, който управляваше 3605 дни и беше любимец на много европейски лидери, особено на Меркел и Жан-Клод Юнкер. Той беше и първият държавник, който посети Макрон след избирането му за президент на Франция. Стана и любимец на султан Ердоган. Много се смеят на джипката на Бойко, но сега да видим кой ще се качи в джипката и ще обикаля по границата, защото се задава мигрантска вълна от Афганистан Бойко вози в тази джипка и Дейвид Камерън, и Виктор Орбан, и Доналд Туск.

В известен смисъл, Меглена Кунева, ще реализира липсата на разпознаваемо лице в новата буламач коалиция, тъй като тя има дълъг престой в Брюксел – Още от времето на Барозу, и което е изключително важно – владее много добре брюкселския език.

-Какъв е този брюкселски език? Не говорят ли там френски, немски?

– Брюкселският език, Иво, е умението да говориш политически коректно, да говориш дълго и на пръв поглед интелигентно, но да не казваш нищо. В Унгария наричат това брюкселско говорене „бла бла“. Там имат за пример Виктор Орбан, който е прекрасен реторик.

Като попита за г-жа Кунева ме подсети, че на 30-ата година на демокрацията, ние сме единствената бивша соцстрана, която стана рай за бившите комунистически фамилии – за децата и внуците на бившите комунстически фамилии. Няма такава държава, в която 75 г. да управляват едни и същи фамилии. Децата и внуците на бившата комунистическа номенклатура, за 30 г. се укрепиха по върховете на държавата. То не бяха премиери, вицепремиери, главни прокурори, конституционни съдии, стигнаха до адвокати в Люксембургския съд, до еврокомисари, а за посланици – какво да кажем? С лопата да ги ринеш! Затова г-жа Кунева-Пръмова, ще продължи тази традиция.

През 1990 г. имаше общонационална стачка, която свали Луканов. Нямаше храна, ток, бензин за линейките, нямаше лекарства, аспирин, памук. И ние от СДС, като пълни ахмаци, направихме коалиция с БСП под натиска на уважаемия д-р Желев и на американците. Тогава трябваше да ги оставим на народната любов и днес те щяха да са бивши хора. Съжалявам, че моят приятел Евгений Михайлов, на когото бях адвокат още преди 1989 г. по граждански дела, не каза на един от митингите, че този Рашков, го е нарекъл копеле заради това, че е записал думите на Петър Младенов „По-добре танковете да дойдат!“. Днес Рашков нямаше да го има

Как за тези 30 години не се сетиха за сина на Стефан Савов, с когото се запознах на поклонението на покойния ми приятел, когато и говорих траурна реч, който ме впечатли страхотно. Благодарен съм на Цветан Цветанов, че сложи в ЦИК поне един представител на потомък на репресираните – сина на проф. Александър Джеров, който е изселван по времето на комустическия режим. Но за съжаление, при новия ЦИК, вентилаторите го отсвириха и него.

-Навремето Иван Костов каза, че ДПС са проклятие за България. Как стана сега така, че и той е в тази буламач коалиция с ДПС?

-Навремето, когато се запознах с царя на 18 октомври 1992 г. в Будапеща, той ми каза: „Абе Марков, всичко е възможно в политиката, джанъм! Моят приятел Солана припкаше срещу НАТО, пък после стана шеф на НАТО“. Та Костов наистина нарече ДПС проклятие за България, това беше през 1999 г. и вероятно имаше своите основания. ДПС беше първата формация, която преструктурира парламентарното пространство, свали Стефан Савов и Филип Димитров и заедно с БСП създаде паралелната държава. Любен Беров беше интелигентен човек, а зад гърба му управляваше Илия Павлов.

Костов обаче през 1999 г. не е и мислил, че ще го споходи цунамито „Симеон Втори“, което се случи 2001 г. и, че ще създава ДСБ. Днес, мога да кажа, че ДСБ конкурира ДПС в конкурса „Проклятие на България“. Защото е наистина проклятие да разсипеш СДС, да разбиеш синята идея, да направиш така, че да замлъкнат сините песни. ДСБ носи историческа вина за разгрома на СДС затова, че предаде Петър Стоянов, викаха „Петьо не е нашият президент!“, а стана техният – Георги Първанов, и затова, че през последните 10 години, макар и член на ЕНП, играят срещу силната партия в ЕНП – ГЕРБ.

-Не преувеличавате ли ролята на американците в Днешния ни политически живот?

-Въобще не я преувеличавам. Американците ни натиснаха Конституционният съд, още в зората на демокрацията, ДПС да бъде призната. Имаше заведено дело от социалистите, начело с проф. Велко Вълканов, че това е партия, която е нарушила член 11 от Конституцията, който забранява етническите партии. Шестима конституционни съдии бяха за забрана на ДПС, а петима, приближени до СДС и д-р Жельо Желев, бяха натиснати да са против. Един съдия не можеше да се примири, че ДПС не е етническа партия, но нямаше как да строши хатъра на д-р Желев. Затова и не отиде на заседанието. Това е проф. Милчо Костов. Резултатът щеше да е седем гласа срещу ДПС и те щяха да бъдат забранени.

Те се намесиха много и да проведем бързо изборите през 1990 г. без да бъдем готови, след това се намесиха да ги признаем, след това се намесиха по време на Лукановата зима, след това се намесиха пак в Конституционния съд, но този път неуспешно, Георги Пирински да бъде пуснат за кандидат за президент макар, че той не беше български гражданин по рождение, а по натурализация – роден в Щатите и после придобил българско гражданство.

В днешно време имаме една неолиберална американска демократическа партия, която е радикална и в която силно влияние има Сорос, който й е спонсор и това не е скрито от никой. Идеята е пак казвам – да клекнем за Северна Македония, да се съгласим за мигрантите и най вече за джендър идеологията.

– Много интересно нещо се случва в Унгария по повод на забраната на Виктор Орбан за пропаганда на третия пол в училищата. Урсула фон дер Лайен заплаши, че Унгария ще бъде лишена от 7 млрд. евро от Фонда за възстановяване и унгарският премиер е насрочил референдум. Така ли е?

-Шапка свалям на Виктор Орбан! Той няма да продаде Унгария за 7 млрд. евро! Той няма да продаде християнския характер на своята страна и няма да продаде своя суверенитет. Той наистина насрочи референдум, който вероятно ще е есента за това, съгласни ли са унгарците НПО-ата на Сорос да облъчват децата до 18 г. с промяната на пола, третия пол и т.н. Орбан вече направи такъв референдум срещу мигрантските квоти и го спечели с 99%. И именно за това днес в Унгария не колят, както във Франция, полицаи, свещеници, учители. Няма миграция на ножа, както скоро я видяхме във Вюрцбург в Германия. Няма изнасилвания на малолетни, както скоро видяхме във Виена, където едно 13-годишно момиченце беше изнасилено от двама афганистанци, а след това убито и захвърлено в парка.

Шапка свалям на Орбан за това, че се опъна на брюкселската бюрокрация и на неолибералните брюкселски фанатици. Между другото, той заяви, че Унгария може и без тези 7 млрд., защото икономиката на страната може да си го позволи.

-Като заговорихме за Унгария, вие предричате доста апокалиптична картина за Делта варианта, който настъпва към Европа и ще се превърнем в погребална агенция.

-За най-голямо съжаление и ужас, България е на последно място по ваксиниране в Европа. Бойко осигури ваксини и тръгна т.нар. зелен коридор. Днес обаче ние сме нищожно малко ваксинирани. Тръгна се и към разправа с героите, като професорите Балтов и Кантарджиев, които се бориха на първа линия.

За сведения, в Унгария в правителството на Орбан, няма главорези. Напротив-от Нова година бяха така вдигнати заплатите и пенсиите на лекарите, че ако проф. Кантарджиев днес се пенсионираше в Унгария, пенсията му щеше да е – няма грешка, 4800 евро, с които може да си живее като Крез.

-Но как стана тази кампания, че Унгария успя да стане първа в момента в Европа по ваксиниране?

-Орбан се ориентира много бързо, че ЕК закъснява с ваксините. Той веднага купи 5 млн. китайски и 2 млн. „Спутник“, една от които се падна и на мен. Но още в зората на пролетта беше казано, че който иска да гледа мачовете от Европейското по футбол, да отиде на прочутите унгарски бани и плажове, който иска да отиде да опера, театър или ресторант, трябва да си покаже ваксинационната карта. Сега се води кампания за ваксиниране на децата от 1 септември. Състоя се специална среща между Унгария, Австрия, Словения, Чехия и Словакия. Чехите бяха домакини и тези страни обединяват усилията си колкото се може повече хора да бъдат ваксинирани.

Правителството на Радев изтърва нещата и то е съвсем нормално, след като самият Радев, по време на биологичната война, не посети нито една болница. Не свика и КСНС по тази тема, което е негово конституционно задължение.

– Вие хубаво казахте за Радев. До президентските избори остана много малко време. Ако те ще са на 24 октомври, която е първата възможна дата, кандидатите ще трябва да се регистрират до 22 септември и наближава предизборната кампания. Какво е вашето мнение по този въпрос?

-Да ти кажа – аз вече се отегчавам от темата президентски избори и Румен Радев. Седя на едно кафене онзи ден до парламента. Беше много топло, бях с шапка и тъмни очила. Мина един нашенец, който ме позна и ми вика: „Г-н Марков, какво стана с ТОЗИ импийчмънт, да му е** майката?“. Аз си викам: „Боже, накрая на живота си, ще ме запомнят хората не с това, че върнах магазините по булевард „Витоша“ и другите големи градове, не с това, че с гласа си спрях Истанбулската конвенция, не с победите на Левски през 2005 и 2006 г., не с митингите на СДС на „Александър Невски“, а с пустия импийчмънт!“.

Десет пъти в ПИК повдигах въпроса за 10 нарушения на Конституцията, повдигнах го и в парламента, ръкопляскаха ми, но на другия ден Дончев ме бламира.

Какво да ти кажа? Очевидно е, че Радев е фаворит, по простата причина, че никой досега не е издигнал кандидат срещу него, а остават само два месеца до т.нар. битка за държавен глава.

Няма го и гражданското общество. Една част от него чопли семки и пие узо в Гърция, другата лапа дини на морето. По всичко изглежда, че Радев ще ни е президент. Явно българинът обича държавен глава, който за пет години, един път не му се е усмихнал. Радев е Бъстър Кийтън. Нали се сещаш за Онзи актьор, който е антипод на Чарли Чаплин и правеше комедии с камерно лице.

Очевидно българинът харесва фуражката. На предишните президентски избори Радев се яви без фуражка, сега може и да я нахлупи. Радев може да бъде победен само от мощен анти-Радев фронт.

-От днec cвeтът вече е Олимпиада. Вие сте дългогодишен член на Бюрото на БОК. Кое ще следите с най-голям интерес? Нашата делегация е доста мъничка, за разлика от унгарците, които имат 176 олимпийци в Токио.

-Нашата делегация е скромна. Такива са възможностите ни в момента. Унгарската е наистина голяма – само плувците са 32-ма. Но като погледнеш от небето от самолета Будапеща – ами тя е посиняла от басейни. Унгария запази традициите си в спорта. Виктор Орбан направи една от най добрите инфраструктури в света.

Ще следя с най-голям интерес плуването, защото там плуват две наши момчета с изключителни качества – Антъни Иванов на 200 м. бътерфлай и Йосиф Миладинов на 100 м. Имал съм щастието и двамата да ги наблюдавам на живо в прекрасната зала „Дуна Арена“ в Будапеща по време на

Световното за мъже. Дори с г-н Главчев, който ми беше на гости, гледахме заедно финала по водна топка Унгария-Хърватска. Ходихме да се запознае с Антъни Иванов. А Йосиф на Световното за младежи през 2019 г. стана трети на 50 м. и аз по телефона съобщих новината на Сашо Йовков по БНТ. Желая и на двете момчета да стане така, че да можем да ги видим на финала, а там – каквото сабя покаже!

Няма да скрия пред теб, че моята голяма любов в спорта, се нарича Катинка Хосу – легендарната унгарска плувкиня. С това чаровно момиче се запознах 2013 г. То няма загуба на 400 м. съчетано и затова през нощта утре няма да лягам, за да мога да гледам финала на 400 м. съчетано плуване в 4:30 часа българско време.