След партията ѝ – ДБ, и гражданите готови да изтрият кметицата Станиславова

Росина Станиславова

Жители на столичния район “Красно село” поискаха оставката на фехтовачката заради дупки, тъмни улици, неокосени градинки. Тя им напомни назидателно чрез фейсбук да чакат до следващите редовни избори и да търсят изява тогава.

Рекламираната като “гражданска активистка” дама отказа да върне парите, които сама си е написала от европейска програма. Съпартийците вместо нея дариха 7000 лева за самотни деца.

Блокира общински програми и така спря помощ за близо 70 хиляди учители, деца, хора в риск.

Не ѝ върви на Росина Станиславова, кметът на столичния район “Красно село”.

Две години след като представената за “гражданска активистка” дама, живяла в “Красно село” от 30 години, спечели местните избори, коалицията, която я лансира, се отрече от нея. “Демократична България” дори демонстративно я изтри от своя сайт.

Във фейсбук групата на “Красно село” пък преди месец бе пусната анкета: “Одобрявате ли управлението на Росина Станиславова като кмет? С “не” са отговорили 1164 души, а с “да” – едва 40.

Съкварталците ѝ се оплакват от дупки, неокосени зелени площи, кърлежи, липса на осветление и нередовно извозване на отпадъците от контейнерите. Това се вижда от десетки постове в най-голямата група във фейсбук на района “Красно село – инициативност и решения за бъдещето”, в която членуват близо 6900 души.

Преглед в нея сочи, че повечето хора смятат, че развитието на района е спряло, няма нови проекти, а заявления, жалби и молби от граждани са оставени без отговор. От сайта на района пък става ясно, че приемното време на
Станиславова за срещи с граждани е отменено до края на извънредната епидемична обстановка. Нито граждани, нито неправителствени организации, нито бизнеси, които имат конкретни въпроси и предложения, могат да влязат в кабинета на госпожа Станиславова.

Така и не могат да я попитат и разберат какво се промени за тези 2 години, защото, когато те я избират за кмет на “Красно село”, определя като свой приоритет запазването на жизнената среда от корпоративни интереси и разхищения. И обещава винаги да търси решения в полза на хората и бъдещето на района.

През юни обаче се разиграва странна ситуация – доброволци, които почистиха, окосиха тревата пред районното кметство и засадиха цветя, бяха… глобени.

“Решихме да дойдем пред нашата община, за да оправим моравата и да дадем урок по какъв начин гражданите оправяме района си”, разказа тогава Цанко Донков, жител на “Красно село” и администратор на фейсбук групата на района.

А при първия им протест пред общината сградата била опакована с ленти, за да не влязат вътре хората.

“Искаме районът да се развива нормално. Не сме дошли да се бием”, казва той и напомня, че Станиславова е станала кмет с обещание за публичност и прозрачност.

На исканията за оставка от страна на съкварталците си тя отговори във фейсбук през юни. “Използваме случая да напомним, че следващите редовни избори за органи на местно самоуправление и местна изпълнителна власт ще се проведат през есента на 2023 г. Всеки сънародник с искрено желание за управленски принос при подобряване качеството на живот в страната може именно тогава да покаже на какво в действителност е способен пред своите съграждани и избиратели”, написа Станиславова.

Необяснимо високомерно отношение към гражданите, след като тя наистина победи преди 2 години точно “като активен гражданин и участник в различни неформални групи”, който 10 години се бори за квартала.

И до днес не се разбра какъв точно семеен бизнес е напуснала Станиславова, за да влезе в кметската надпревара. От 2014 до 2019 г. е председател на гражданско сдружение “Бели брези”. Била е и начело на Граждански районен обществен съвет.

Била е и председател на клуб по фехтовка “Дипломат”. Тя самата е била национален състезател и шампион по фехтовка, а после и треньор. Има две висши образования по финанси и спортен мениджмънт.

Скандал след скандал. Това е долу-горе описанието на близо 2 години от мандата на районния кмет на “Красно село” Росина Станиславова

Какво обаче се случи с управлението му? Засега скандалите са повече от “туш”-овете (термин във фехтовката за удар, нанесен според правилата, който носи точки).

Първо, през февруари тази година се оказа, че Станиславова си е писала сама възнаграждения за изпълнение на европейски проект.

Става дума за около 7000 лв. След като отказа да върне парите, издигналите я за поста на местните избори през 2019 г. “Демократична България” снеха политическото си доверие от нея, изтриха я от сайта си и направиха дарение от 7010 лева на SOS детски селища.

Проектът “Патронажна грижа” е изпълняван от район “Красно село” от 15 май до 31 декември 2020 г. 41 526 лв. е сумата, изплатена като възнаграждения на 5-има души, сред които и кметицата. Според нея парите са “законни и заслужени”. “Патронажна грижа” е част от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси” за възрастни и хора под карантина заради COVID. Те получават храна и лекарства у дома и плащат само покупките. Служителите извършват неотложни административни услуги или плащат сметките им за ток например.

По този проект кандидатстват всички общини, физически и юридически лица и техни обединения за безвъзмездна финансова помощ. Право за участие имаха и районите на София, такава помощ са получили 17 от общо 24. Проверка установи, че нито един от останалите районни кметове не си е писал възнаграждения по проектите.

През март стана ясно, че по проекта на “Красно село” не са давани месни ястия, а само вегетариански. Заради скандала социалното министерство спря проекта.

на района и го даде за управление на “Красна поляна” и “Слатина”. А през юни антикорупционната комисия глоби Станиславова с 15 000 лв. за конфликт на интереси.

Но за проблем в управлението на района се чу и преди скандала с европроекта. Тогава във фейсбук групата на района Цанко Донков публикува отговори на Столичната община на негово искане за достъп до информация. От тях стана ясно, че общо отпуснатите средства на района за 2020 г. са 2,94 млн. лв., а върнатите заради неусвояване пари са 1,41 млн. лв. Станиславова обясни, че не могли да бъдат усвоени, тъй като е имало обжалване на процедурите.

През май последва нов скандал – Станиславова блокира софийската програма за младежки дейности с жалба в съда.

Причината – два проекта на “Красно село” не били класирани. Така спрени се оказаха 90 проекта за младежки дейности на столични училища за общо 150 000 лв.

“Дори само да поискаш да спреш програма за младежки дейности и спорт в днешно време, е повече от неразумно. Въпреки потвърждението дори и от самата кметица на района, че програмата е една от най-добрите и успешните. Щом за “Красно село” няма, не трябва да има за никого ли?! Някак крайно егоистично ми изглежда!”, коментира директорът на столичното 119-о училище Диян Стаматов, който е и общински съветник.

Месец след това пак с жалба Станиславова спря и втора общинска програма – “Европа”. Така одобрените 44 проекта няма да могат да се реализират тази година. “За града това означава преки пропуснати ползи за над 70 000 души, сред които учители, ученици, деца и младежи, лишени от родителска грижа, хора в риск, студенти, психолози, лекари и възстановили се от COVID-19 пациенти и други”, каза председателят на програмния съвет на програмата Екатерина Йорданова.

“Действително подадените жалби спират изпълнението на взетите решения на СОС за финансиране на общо 71 одобрени проекта по посочените програми на обща стойност от 650 хил. лева. Основната вина, а и отговорност за създадената ситуация обаче следва да се носи от издателя на оспорените актове, а не от оспорващия.

Това е така, защото истинската причина за коментираното оспорване се корени в желанието и волята за максимална прозрачност и публичност в процедурите по избор на кандидатстващи за финансиране проектни предложения. Именно формираният отказ от предоставяне на законово дължимия пълен достъп до цялата поискана информация за проведените процедури доведе до тяхното оспорване пред компетентния съд”, отговори във фейсбук Станиславова.

Проблем се оказа и управлението на културния дом “Красно село”. Част от помещенията в него са отдадени за несвойствени дейности като банков клон и офиси, за сметка на това се налага школи по танци, рисуване и др. да бъдат върнати – няма къде да бъдат настанени.

Според гражданското сдружение “Кинопамет” липсата на работещо улично осветление в междублоковите пространства и на повечето вътрешноквартални улици в “Красно село” превръща вечер прибирането на хората у дома в истинско премеждие. В трагично състояние са и парковете и градините, а доскоро красивият и оживен парк “Хиподрума” е станал паркинг.

“24 часа” потърси за коментар г-жа Росина Станиславова още в понеделник. В четвъртък от нейния екип заявиха, че няма да отговорят на изпратените въпроси, тъй като били тенденциозни.

Ето въпросите до г-жа Станиславова, които изпратиха:

* Как ще отговорите на оплакванията на граждани от “Красно село”, че второ лято тревите в района са неокосени? Много родители казват, че децата им са нахапани от кърлежи.

* Хората недоволстват от състоянието на пътищата в района. Тази година ще успеете ли да направите текущи ремонти и на кои улици?

* Хората се жалват от неработещо улично осветление и препълнени контейнери за смет, които не се извозват редовно. Как ще решите тези проблеми?

* Как ще отговорите на твърденията, че в последните 2 г. развитието на района е спряло?

* Вярно ли е, че отказвате срещи с граждани и нямате приемно време?

* Защо спряхте с жалби две общински програми – за младежки дейности и “Европа”? Редно ли е освен проектите на “Красно село” да не могат да се реализират проекти, които касаят около 100 000 души?

* Платихте ли си глобата от 15 000 лв., която ви наложи КПКОНПИ?

Източник: 24 часа