Иде страшна битка между армията на доц. Кунчев и К-19

Ангел Кунчев

Математикът на закрития Оперативен щаб проф. Николай Витанов, който преди дни даде много лош К-19 сценарий за България заради най-дебелата кратуна, сега предостави кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 22 юли 2021 г.

„Както се очакваше, обстановката е спокойна. Вълната си се надига полека, но още е зад хоризонта. Аз си я наблюдавам.

Тия дни писах, че сме в зоната на хаоса и тази зона се характеризира с подскоци нагоре – надолу на броя на новите случаи. Ако си спомняте, миналата година ви говорих за тичане нагоре – надолу по стълбата.

Доста са факторите, определящи това поведение, но един важен от тях е противодействието на здравната система.

Когато хората на доц. Кунчев успеят да изолират достатъчно клъстери и да прекъснат разрастването им, броят нови случаи на ден може да падне. Това ще бъде битката на месец август – Кунчев и неговите хора срещу вируса. Колкото по-дълго издържат, толкова повече спокойни дни ще имаме.

Имайте наум, че армията на Кунчев не е голяма и ще трябва да отстъпи. Тогава, на първа линия пак ще са лекарите, които в момента някои лица подлагат на охулване. Сун Дзъ се е произнесъл по въпроса какво става, когато отслабваш армията си преди битка. Някои в тая държава си мислят, че са по-велики от Сун Дзъ. Не са. Спомнете си това, когато вълната дойде и започне тичането към Пирогов.

Сега към данните. Базовото репродуктивно число днес е 0.899 – в рамките на очакванията, а те са, че ще е между 0.9 и 1. Радваме се последните стойности под 1. Все още имаме свиване на заразата, но този процес отива на приключване.

Очаква се да започне бавно нарастване.

Стойностите на параметъра за смяна на тренда скочиха 2 пъти в сравнение с предната седмица, но все още са много ниски.

Тоест, спокойствието продължава, който е на почивка, да си я кара спокойно. И в София и по морето стойностите на индикаторите за смяна на тренда са над 10 пъти под критичната стойност и даже са близа до стойности, 20 пъти под критичната стойност. Положението в страната също е спокойно, даже има области, където стойността на индикатора е над 100 пъти под критичната стойност.

Това е засега. Желая успех на армията на доц. Кунчев в битката за възпиране на вируса. За всеки спокоен ден от началото на другата седмица нататък ще е виновен той и неговите хора.

Витанов вече е виновен, че предупреди навреме, че върната идва. Тъй, де почвам, както виждате, да пиша доклада за виновниците за четвъртата вълна.

Желая, здраве, успехи, лека работа, спокойна почивка и вируса да ви заобикаля“, написа проф. Витанов в личния си фейсбук профил.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории