Страхотни новини за всички пенсии и данъци

Пенсионери

„С допълнителните приходи от подобрената икономическа обстановка и по-доброто събиране на данъци плюс приходите от Плана за възстановяване и развитие, очакваме малко над 2 млрд. лева над планираното за държавния бюджет за 2021 година. Планираме разходи от малко над 1,8 млрд. лева“, това каза служебният министър на финансите Асен Василев на брифинг в Министерския съвет.

По думите му, 575 млн. лева от разходите ще отидат за социалната сфера, 430 млн. – за подпомагане на бизнеса, 335 млн. – за здравеопазване.

Актуализацията на пенсиите е заложена от 1 октомври. За 1 септември ще остане плащането от 50 лева за пенсиите – от октомври вече има промяна на минималната пенсия, ще има надбавка за пенсиите под линията на бедност, която е 360 лв. в момента.

„Всички пенсионери ще бъдат извадени над линията от бедност“, увери Василев, но предупреди – ще има проверки, „не става въпрос за пенсионерите с допълнителни жилища и влогове“.

Това ще стане обаче ако актуализацията бъде приета от парламента.

Служебният министър на финансите уточни, че в актуализацията е предвиден „най-скъпият възможен вариант“ за избори – 2 в 1, т.е. президентски избори в два тура и предсрочни парламентарни избори.

Има повишение на вноската за Европейския съюз заради Брекзит, а още около 200 млн. лева отиват за други разходи, например за бедствия и аварии, стана ясно от казаното от Василев.

„В актуализацията няма промяна на данъци, няма промяна на прагове на доходите“, увери Василев след въпрос, че актуализацията на пенсиите е свързана с актуализация на осигурителните доходи.

Василев съобщи, че на 21 юли е имало срещи с 5 от всички партии в парламента, като плановете са им представени. Става въпрос за всички партии без ДПС.

На Обществен съвет в 14:00 часа днес, 22 юли, ще бъде представен пълният пакет за актуализация на държавния бюджет за 2021 година. Заседанието ще се излъчва пряко