Гешев: Напада се прокуратурата, защото за пръв път засегнахме хора, смятани за недосегаеми

Иван-Гешев-1

Висшият съдебен съвет разглежда внесения от служебния вътрешен министър Бойко Рашков сигнал за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Сигналът, който беше внесен във ВСС от служебния министър на правосъдието Янаки Стоилов, е съставен единствено от медийни публикации и интерпретации.

Точката за отстраняването на Иван Гешев се разглежда от ВСС като точка 1 от дневния ред.

Разпоредбите на съдебната власт предвиждат такъв тип дискусии да са закрити, но аз искам тя да е открита, заяви Гешев по време на заседанието.

Магистратите приеха дискусията да бъде публична и да се предава пряко.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов обяви, че ще трябва да си тръгне от дискусията, тъй като има ангажименти по дело, което се води от него във ВКС.

След като Янаки Стоилов съобщи медийните сигнали, по които иска отстраняването на Иван Гешев, главният прокурор взе думата.

„Благодаря ви за прочетената политическа реч. Съжалявам и се извинявам, че сте принуден да подпишете това предложение с ясната мисъл, че това е един политически акт, който политически акт, освен че няма никакви аргументи, преследва една нелегитимна политическа цел“, обяви Гешев.

Според него основната цел в сигнала на Бойко Рашков, който е нищожен, е не отстраняване на главния прокурор, а компрометиране на ВСС и овладяване на съдебната система или част от тях.

„Благодаря на своите прокурори, следователи и съдебни служители, защото всичко това, което се случва и ще продължи да се случва е в резултат не на това, че прокуратурата не работи, а точно защото работи“, категоричен е обвинител №1.

По думите му до това предложение за неговото отстраняване се е стигнали, след като прокуратурата за първи път хора, смятани за недосегаеми хора, политици и агенти, които работят за чужди държави. „За първи път бяха повдигнати обвинения на действащ министър и зам.-министър. Замразени са средства и активи за около 3 млрд. лв. Дали тези активи са отнети, това е работа на съда и КПКОНПИ, но прокуратурата си е свършила работата“, добави той.

По думите му това, което се случва, е в резултат от добрата работа на прокуратурата.

„Сигурен съм, че ще продължим да работим в интерес на хората и на българските граждани. За разлика от един наш уважаван колега, аз няма да си тръгна, защото уважавам институцията ВСС. Няма да участвам в гласуванията, ако се проведат такива.

Първото нещо, което ще кажа, е в каква процедура сме. Второто нещо, което ще кажа е, че уважаемият министър на правосъдието трябва да формира диспозитив.

„Предложението на г-н Рашков е едно правно нищо. В него са посочени само прессъобщения на прокуратурата и медийни публикации. Поставените въпроси чрез проф. Стоилов от служебно назначения министър на МВР са обсъждани при избирането ми като главен прокурор“, уточни Гешев.

„Тези въпроси са уточнявани от мен в последното ми изслушвани в Народното събрание. Тези въпроси са поставяни от различни организации и бяха коментирани от мен включително и октомври месец, когато бяха поставени от уважаемия колега Лозан Панов. Четох, че г-н Рашков се е готвил много. Не знам за какво се е готвил, но този сигнал е компилация от тези, внасяни във ВСС и обсъждани становища на различни организация.

По думите му въпросните организации са Български хелзински комитет, Съюз на съдиите в България, Български адвокати за правата на човека.

„Лъжа е, че главният прокурор не се е явил в Европейския парламент. Моите заместници участваха в тази среща. Отделно писмено отговорихме на поставените въпроси. Интересен е погледът ви, че това представлява каквото и да е било нарушение“, добави Гешев.

„Г-н Стоилов, в бланкетното си предложение, което се постара да допълни устно, е очертал няколко групи въпроси. Аз също бих очертал няколко групи въпроси и ще се опитам да посоча тяхната юридическа и фактическа несъстоятелност. Първата група от въпроси е свързана, че главният прокурор носи отговорност за извършени престъпления или нарушения от прокурорите в България. По същата логика, ако някой в правосъдното министерство извърши нарушение, г н Стоилов трябва да носите отговорност“, обърна се главният прокурор към служебния министър на правосъдието.

„Главният прокурор носи отговорност само за административните ръководители, но не и за отделните прокурори“, каза той.

„Тази група от въпроси седи по следния начин – главният прокурор няма задължение да отговаря за отделните прокурори, но смятаме, че той трябва да бъде отстранен, защото не е наблюдавал отделните прокурори, които отделно са спазили закона.

„Не мога да обясна юридическата логика на въпроси, които са обсъждани при избора на главния прокурор и след това г-н Рашков иска на база на тези въпроси отстраняването му“, коментира обвинител №1.

По думите му в сигнала има квазиюридически твърдения и няма никакво право в тях. „Четвъртият кръг от въпроси е с политически и журналистически характер и по тази логика след една статия на всеки от вас може да се търси отговорност“, обърна се Иван Гешев към членовете на ВСС.

„От една страна твърдите, че има липса на юридическа информация по дадени досъдебни производства, а от друга страна твърдите, че има изнасяне на такива данни. Може ли да ми кажете кои факти могат да бъдат изнасяни и кои не могат да бъдат изнасяни. Според мен това е по преценка на наблюдаващия прокурор“, сподели още главният прокурор и добави, че това говори за безпринципност.

„За всички държави в ЕС има бележки за върховенството на закона. Бележките са резултат от законодателната дейност или липсата на такава в Народното събрание. Аз не мога да нося отговорност за една друга власт, затова, че не си е свършила работата“, обясни той.

„Констатациите, които казвате, фигурират от повече от 10-12 години. Не виждам връзка между моето поведение и законодателния процес в Република България“, отсече обвинител №1.

„Как се образували дела, как не се образували. Пак опираме до това какви са правомощията на главния прокурор. И един бърз прочит на становището на служебния министър на вътрешните работи. Няма да коментирам как един служебен вътрешен министър иска отстраняване на адвокат, няма да коментирам как публикува предложението си в лично качество на сайта на МВР, с което ангажира цялата институция с това мнение. Но ще карам само в юридическата част, доколкото тя съществува. Ще започна с една констатация, която е юридическа липсваща и обидна към съдебната власт. Това е обида от действащ служебен министър на вътрешните работи – това е твърдението, че поради йерархична зависимост това им пречи да упражняват правомощията си по вътрешно убеждение. Това е обидно“, негодува главният прокурор.

„Това е политически акт, който гони политически и нелегитмни цели.“, каза още той.

„Цитираните данни от СРС не са данни, а са веществени доказателствени средства. След тяхното приобщаване стават част от досъдебното производство. Те са явни след последната редакция на Закона за СРС. След приобщаването им, те се обсъждат и всеки може да ги чуе, част от досъдебното производство са, според ВКС. По преценка на прокурора може да бъдат оповестени в интерес на българските граждани“, обясни Иван Гешев на Янаки Стоилов.

„Няма значение какъв е казусът, важно е какво казва ВКС, а той казва, че те са веществени доказателства“, уточни той.

Главният прокурор коментира и т.нар. „нахлуване“ в президентството. „Сградата се охранява от НСО, говорено е с главния секретар на сградата. След 15 мин. разговор с търсенето лице, то ги е завело до кабинета си, където е извършено претърсването. Има разлика между нахлуване и претърсване. Няма как да се влезе в президентството без пропуски“, отсече Гешев.

„Извинявайте, че не мога да нося отговорност за досъдебното производство „Ало, Ваньо“, ако е имало такова, защото тогава съм бил командирован прокурор в Градска прокуратура“, обърна се обвинител №1 към служебния министър на правосъдието.

„Българските прокурори и следователи взимат своите решения на база на закона и опитът, който имат“, категоричен е Иван Гешев.

„Относно правилата за разпределение на дела – специализацията е препоръка на нашите европейски партньори. Те одобриха създаването на специализираната прокуратура и специализираният съд. Нашите европейски партньори хвалят тези структури. Благодарение на тях беше спряно временно наблюдението на България в графата организирана престъпност“, обясни той.

„Разпределението на делата се спазва от административния ръководител. Главният прокурор разпределя на своите заместници, те на съответните прокуратури, а те на съответните ръководители“, разкри Иван Гешев как става разпределението на дела.

„Това обсъждаме, колеги“, завърши изложението си главният прокурор.