Математикът на НОЩ: Влязохме в зоната на хаоса

николай витанов

Влязохме в зоната на хаоса, която е да има между 100 и 500 случая на COVID-19 на ден, предупреди математикът проф. Николай Витанов в пост в социалните мрежи.

Според него благоприятният сценарий за развитие на разпространението на COVID-19 e дестабилизиран. Според математикът зоната на хаоса се характеризира със подскоци нагоре – надолу в броя на новите случаи както за страната, така и по области. Той изчислява още, че има тренд – нагоре към нарастване на броя на случаите.

„Много е важно да се задържим максимално дълго време тук. Защото в тази зона контрол на клъстерите все още е възможен, пише проф. Витанов.

Той констатира, че обстановката у нас е спокойна все още, но не така стоят нещата в Западна Европа, което се виждало от карата на заразените.

„Виждате, защо президентът Макрон взима мерки. Покрай нас е и добре и лошо. Гърция е ясна. Не е добре, че и Турция почва полека да поддава. Другите сме още в зелената зона. За нас това ще продължи още някое време. Следете обаче тази карта. И имайте наум – падне ли Германия, неприятностите бързо ще дойдат при нас“, предупреждава още проф. Витанов.

Все пак той успокоява, че при нас вълната още е зад хоризонта, но надигането се усеща вече. Базовото репродуктивно числа днес е 0.903. За математикът е очаквано то да падне под 1, но това ще е временно. За него е очаквано и това, че броят на активните случаи е паднал под 7 500.

„Ако успеем да слезнем и под 7 000 ще се радваме на последната си победа за лятото. Стойностите на индикаторите за смяна на тренда все още са ниски, на места са много ниски. За страната индикаторът е 20 пъти под критичната стойност. С други думи, спокойствието още е тук и ще е така до края на седмицата. Който е на почивка, да си почива спокойно, но ако е възможно, не се ръчкайте в претъпкани заведения“, съветва още проф. Витанов.

Той завършва поста с това, че в края на август в страната има под 1500 нови случая на ден, значи сме се справили добре.