Гърми скандал! Предлагат общински имот на безценица, има ли конфликт на интереси?!

capture-20210721-151626

Кметът на район “Изгрев” е пуснал на безценица частен общински имот. Става въпрос за УПИ от 149 кв.м в местността Изток-Изток-втора част в София, пише kmeta.bg.

Обявената му цена е 97 000 лв., равняващи се на 49 617.00 евро или по 333.00 евро за 1 кв.м, а фирмата, която ще го купи, е “Тинтява Ено” ООД, дружество, регистриано през 2017 г., с управители Евтим Димитров и Валентина Кюн. Цената, на която се предлага, е в пъти по-ниска от пазарната. Наша справка показа, че УПИ в елитния столичен квартал, един от най-скъпите в София, върви между 500 000 и 750 000 евро.

Например в момента от брокерските агенции се предлага УПИ от 244 кв.м в район “Изток” за 725 000 евро или 2725 евро за квадратен метър.
Докладът на кмета на район “Изгрев” д-р Делян Георгиев е от 17 март тази година.

Той предлага Столична община да прехвърли имота на “Тинтява Ено” ООД. Предвидено е на въпросното УПИ да се изгради административна сграда с подземни гаражи, което със сигурност ще се превърна в „тапа“ за района. Данъчнта оценка на парцела е 10 000 лв. Тя е валидна до 2 август тази година.

“Всички докладни от районните кметове са отложени за дооценка”, коментира пред kmeta.bg столичният общински съветник от БСП Калоян Паргов.

„Работата по тях може да отнеме месеци и не е ясно кога ще бъдат предложени за приемане от СОС. Това може да отнеме месеци, защото докладните не са малко, а една повторна оценка отнема време”, разясни Паргов.

Така че дали пореден общински имот ще бъде продаден на безценица – предстои да разберем.

Схемата е съпътствана и от конфликт на интереси. Екатерина Благоева, която е началник на отдел “Инфраструктура и устройство на територията” в СО, район “Изгрев”, е съпруга на Станислав Бойчев Благоев – съдружник и управител на “Тинтява Ено” ООД.

От пролетта на 2020 г. до настоящия момент върху въпросния имот, общинска собственост, е разположен фермерски пазар. Не е ясно и защо д-р Делян Георгиев не е направил предложение до Столична община УПИ да се използва за разширение на улицата, защото до имота се намира и Автогара “Юг” и е крайно належащо да се подобри инфраструктурата в района с цел облекчаване на изключително тежкия автомобилен трафик.

Миналата година е имало предложения от живущи в квартала, районният кмет да предприеме действия, за да облагороди района. Имотът би могъл да се превърне в парк-градина с пейки за отдих, и озеленяване. По този начин ще се запазят наличните дървета и ще се посадят нови такива.