Избраната за зам.-председател на НС от ДПС искала да напише Левски като закононарушител

167400207_3828303233956626_6760035736584740489_n

Предложената за заместник-председател на Народното събрание от ДПС Мукаддес Налбант е скандално известна с доклада си, в който пише, че Васил Левски е бил закононарушител в Османската империя, която изпълнявала задълженията си.

Налбант е бивш заместник-министър на образованието от квотата на ДПС по време на Тройната коалиция, като именно под нейно ръководство е искала да бъдат цензурирани уроците за Христо Ботев и Иван Вазов. Тя е и автор на доклада, който е изследвал текстовете на българските класици.

Скандалът избухна през 2012 година, когато тогавашния председател на Комисията за защита от дискриминация доц. Анна Страшимирова огласява на пресконференция какво всъщност върши Налбантова в образователното министерство. По думите на Страшимирова тогава, сайтът на комисията е бил обект на нерегламентирано проникване, като е правен опит текстът на доклада да бъде подменен.

Единствено благодарение на скандала, който се вдигна тогава, важни текстове от историята на страната ни и герои като Левски не бяха описани като „закононарушители“, но днес Налбант отново е на висок пост, като заместник-председател на Народното събрание.

Източник: tribune.bg


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории