Десислава Атанасова: Няма да подкрепим неолиберална програма с акцент приватизация

десислава атанасова

„Няма да подкрепим неолиберална програма с акцент приватизация“, обяви при откриването на 46-то Народно събрание Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС.

„Предсрочните парламентарни избори не излъчиха категоричен победител, въпреки това честито на първите“, обърна се Атанасова към ИТН. Тя напомни, че изборите са се провели при ниска избирателна активност и явен натиск от служебното правителство срещу членове и симпатизанти на ГЕРБ.

„Действията на служебния кабинет издълбаха още разделителни линии. Днес сме свидетели на фрагментиране на политическата система и невъзможност да се конструира стабилно управление. Свидетели сме на блокаж на цели системи в условия на нови предизвикателства, в т.ч. и здравни“, предупреди Атанасова. Тя се ангажира ГЕРБ да работят като силна, конструктивна и компетентна опозиция.

„Наш опонент не са управляващите партии, а хаосът и безотговорността. За разлика от други формации не разчитаме изборният резултат като победа за определена политическа сила, което изисква от всички нас възстановяване на политическия диалог, както и прекратяване на междуинституционалните конфликти“, подчертаха от ГЕРБ-СДС.

Десислава Атанасова уточни, че сложната задача, която постави на изборите българското общество, няма да бъде решена и в това НС.

„Изправени сме пред възможността България да се управлява от мнозинства от интереси. България е имала кабинети на Беров и Орешарски, а сметката за грабежа, който носят със себе си, плащат гражданите. ГЕРБ-СДС няма да подкрепи такъв тип управление. Още един значим проблем, оставен от служебния кабинет, е растящата вътрешна конфронтация в обществото. Няма как да подкрепим една неолиберална програма с акцент приватизация на държавната Банка за развитие и концесиониране и съкращаване на бюджетни разходи. Това е политика от края на миналия век. Няма как да подкрепим програма, при чието изпълнение ще бъде унищожена инфраструктурата на дребния и малък бизнес“, изтъкна Атанасова. Тя напомни, че държавата следва да има ресурс да подпомага и гражданите, и бизнеса.

„В усилията да бъде унищожен ГЕРБ се загуби ценно време да се решат тези предизвикателства. И най-тежките удари бяха нанесени на тези системи – здравна, социална, икономическата. Беше провалена ваксинацията на населението и вместо подготвени да очакваме четвъртата вълна на коронавируса, сме изправени пред непредвидимост и се надявам да ме опровергаете“, настоя председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС.

Атанасова посочи, че вместо подготовка за прием на пациенти в болниците се уволняват хора в най-важните болници, беше разпуснат НОЩ и пенсиониран проф. Кантарджиев, което според нея са все актове на отмъщение от служебния кабинет. Други такива са блокирането на инфраструктурните инвестиции, Плана за развитие, преразглеждането на помощта за бизнеса и превръщането ѝ в заеми.