Само в 7DniSofia.bg

Външно министерство и МВР сътвориха невиждан скандал!

capture-20210720-140702

Скандална афера са сътворили официални лица от две български държавни институции у нас – Външно министерство и МВР.

Независимо че вече седма година да се укрива от правосъдието и да пребивава нелегално в Сърбия, подсъдимият за фалита на КТБ Цветан Василев, жена му Антоанета и дъщеря му Радосвета Василева са успели да си уредят издаването на нови български задгранични паспорти. Това е станало след получено най-високо разрешение от МВР в София, научи „Блиц“ от източници във външното ни министерство.

Случаят е изключителен прецедент, защото снимката на Василев продължава да е на интернет-страницата на „Интерпол“, а в същото време фараонът и семейството му най-спокойно отишли в посолството ни в Белград и подали документи за нови паспорти.

Дипломатите били безкрайно изненадани, но по-късно получили обяснение от колегите си от МВР, че служебният вътрешен министър Бойко Рашков е запознат с казуса и нямало основание за отказ. Според ръководството на МВР – Василев не бил още осъден и макар да се счита за беглец от правосъдието, нямало пречка да получи официални български документи за самоличност.

Действията на служебното ръководство на МВР, назначено от президента Румен Радев, обаче хвърлят „черно петно“ върху репутацията на българските институции, защото са демонстрация на непоследователност в политиката на държавата, коментираха дипломатически източници.

Скандалът бил сред основните теми в неформалните разговори при вчерашната среща на българските посланици по света, които всяка година по това време се събират в София за отбелязване на Деня на дипломата.

Ивайло КРАЧУНОВ, БЛИЦ