Пореден протест пред „Пирогов“, актьорът Мутафчиев изригна: Кацаров е предател! (СНИМКИ)

христо мутафчиев

Медици от „Пирогов“, пациенти и граждани излязоха на пореден протест в двора на лечебното заведение в защита на отстранения директор проф. Асен Балтов.

Припомняме, че служебният здравен министър Стойчо Кацаров отстрани проф. Балтов чрез медиите, позовавайки се единствено на спорен доклад от НЗОК. Решението му предизвика вълна от недоволство, като политици и общественици вече открито заявиха своята подкрепа за проф. Балтов и „Пирогов“.

„Оформят се три искания – незабавна оставка на здравния министър Стойчо Кацаров, незабавна оставка на шефа НЗОК Петко Салчев и въвеждане на пътека за лечение на пациенти с постковид синдром“, обяви вчера д-р Камен Данов.

И днес недоволните медици, пациенти и граждани, блокираха отново столичния булевард „Цар Борис Трети Обединител“.

Точно в 9 часа, протестиращите медици излязоха от сградата на болницата, с което беше дадено и началото на протеста.

„Да, затова съм дошъл, да. Моята подкрепа се изразява в това да съм пред тях. Искам да обърна внимание на обществото. Преди една година палихме свещи и ръкопляскахме на лекарите, а сега изведнъж сега са престъпници. Този министър за мен е предател на тяхната гилдия, как успя да вмени на обществото, че те са престъпници? Това е малко като искам да имам човек в НАП, ама иначе съм против корупцията. Затова съм тук. За да покажа моето отношение, че тези хора са честни, читави хора, които се грижат за живота на нас, хората и на нашите близки. Защо си позволяваме да унищожаваме с лека ръка честта на достойните хора? Ще го търсим със свещ такива хора като проф. Балтов. Живеем в едно време на простотия. И то простотия, която си я позволяват управляващите, независимо от коя партия, дреме ми от коя партия ca!“, каза пред журналистите актьорът Христо Мутафчиев.

„Оставка, Кацаров!“, скандираха медиците, след което избухнаха в бурни ръкопляскания. Те отново отхвърлиха обвиненията на Стойчо Кацаров, бе болницата точи Здравната каса.

В 9:15 часа, протестиращите лекари, медицински персонал, пациенти и граждани, блокираха движението по булевард „Цар Борис Трети Обединител“.

„Искаме да изразим благодарност към всички, които ни подкрепят. Това за „Пирогов“ е кауза за неговото оцеляване. Не искаме да пречим на обществото и на софиянци, затова решихме да не блокираме повече кръстовището“, заяви началникът на Клиниката по лицево-челюстна хирургия в болницата.

„Протестите ще бъдат изместени, няма да бъдат прекратени. Ние няма да се съгласим с тази несправедливост. Видяхме, че никой не ни чува, хората, от които зависят взимането на някакви решения, не предприемат нищо“, допълни го шефът на травматологията.

Той заяви и, че все още не се знае къде точно ще се преместят протестите, но те в никакъв случай няма да бъдат прекратени. Най-вероятно той ще се измести пред някоя от държавните институции.