Баща се удави пред сина си в язовир, теглил парашут с лодка

121966967_10208149425328607_8426986299237423972_n

60-годишен мъж от Павликени намери смъртта си във водите на язовир „Александър Стамболийски“. Човекът се удавил в събота вечерта, когато със сина си отишли до водоема, за да се отдадат на релакс и забавни преживявания.

Били с лодка и по информация на източници, щели да летят с парашут, но планът им се объркал и двамата се озовали извън борда. Момчето успяло да доплува до брега, но бащата не могъл да стори същото, пише „Борба“.

С тях било приятелско семейство, което станало свидетел на драматичната ситуация и макар да направило всичко по силите си, за да помогне, се стигнало до фаталния край.

Очевидците подали сигнал за случилото се на телефон 112 в около 19:00 часа. На мястото отиват екипи на Спешна помощ, полицията и пожарната от Велико Търново. Служителите на трите служби нямало как да помогнат за спасяването на 60-годишния, защото вече бил мъртъв, извадили тялото и констатирали смъртта.

Местопроизшествието е посетено и от съдебен лекар, който установил, че няма следи от насилие и не става дума за престъпление.

От години живущите в района на язовира не помнят водоемът да е взимал жертви. Те обаче разказват, че често се случва въдичари да си устройват къмпинг на брега и да прекаляват с алкохола, след което да влизат с лодка за риба. Не са малко и случаите, в които използват водите и за да се разхладят, пренебрегвайки табелите с надпис „Къпането забранено“. Така излагат живота си на риск, тъй като мястото не се охранява от водни спасители.

В отделни участъци язовирът достига 35 35 метра дълбочина, а дължината му е 18 км. Според запознати, евентуален инцидент с лодка навътре във водоема, би било изпитание дори за професионални плувци.

По последни данни на министерство на околна среда и водите, към 16 юли „Александър Стамболийски“ е пълен на 89 процента. Това се дължи на интензивните валежи, които паднаха в региона в края на миналия месец.

Хидротехническото съоръжение е построено на река Росица в периода 1940 -1954 г. Язовирната му стена е дело на немски експерт отпреди Втората световна война и съществуват твърдения, че това е единствената по мащаба си зидана стена в България. При вдигането му са починали над 100 души при трудови злополуки.