Проф. Петров с кошмарна прогноза за жилищния пазар у нас и рязко поскъпване на ипотеките

Имоти кооперация жилище

„Жилищният пазар не сега от момента, а от последните 3 години е балон,“ заяви пред БНР икономистът проф. Красимир Петров.

„Нашият пазар е на нива осезаемо по-високи от пика на предходния балон от 2008 г. Няма как експерти да твърдят, че един ръст на жилищата от 25 до трийсет и няколко процента годишно не е балон.

Няма как да противоречат, че това не е пренагряване на пазара“, категоричен бе той.
Макар и да няма очаквания през следващите година лихвите да тръгнат нагоре, това „не означава, че не трябва да се притесняваме“.

„Когато човек взема ипотека, той не го прави за 1 или 2 години, а за 10-15-20 и повече години. И както е тръгнала вече инфлацията в България и в Европа, ако лихвите се качат с 3-4-5% от тук нагоре, и се удвоят плащанията по ипотечните кредити, ще може ли кредитополучателят да обслужва двойна ипотечна сума“, запита той.

Проф. Петров коментира още, че паричната маса се е увеличила с над 10 милиарда за последната година.

„Икономиката в дълбоката си основа е болна. Ние печатаме колосално количество пари, макар и в рамките на закона. Това не може да продължава твърде дълго“, смята той.

Кредитният консултант Тихомир Тошев също не очаква скорошно повишаване на лихвите.

„Засега на българския пазар няма такава индикация, че лихвите ще тръгнат нагоре. Депозитите нарастват – вече са над 65 млрд. лв. – в същото време раздадените ипотечни кредити са под 13 млрд. лв., потребителските кредити също са под 13 млрд. лв.

Т.е. имаме свrъхликвидност в банковата система, доста конкурентна среда и аз лично не очаквам през следващата година движение на лихвите в посока нагоре.

Естествено, те невинаги ще останат толкова ниски. Лихвите по депозитите невинаги ще стоят нула“, коментира той.

Но засега, смята още Тошев, пазарът на жилищни имоти е „изключително стабилен“, макар и „доста горещ“. „Все още това не изглежда като балонно търсене и не е притеснително“, казва той.

Експертът заяви още, че влизането ни в еврозоната ще гарантира, че „лихвите ще се запазят добри, ниски и близки до средноевропейските“.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории