Само в 7DniSofia.bg

Време беше! Заплатите скачат яко

пари

Дефицитът на кадри ще доведе до масово увеличение на заплатите през втората половина на годината, сочи проучване на световна консултантска компания с представителство и в България.

Според анализа тенденцията ще засегне всички сектори на икономиката и всички региони на страната.

Половината от анкетираните работодатели твърдят, че ще увеличат възнагражденията до 20%, а 2% прогнозират още по-висок ръст. В повечето компании увеличението ще засегне всички служители без значение от позицията, която заемат.

Мария Стоева – мениджър в компанията-автор на проучването, обясни причините пред БНР:

„От една страна е сериозното раздвижване на бизнеса след Ковид-пандемията. От друга страна е сериозният недостиг на достатъчно квалифицирани, пък и неквалифицирани кадри“.

Анализът показва и още една тенденция – постепенното изравняване в нивата на заплатите в София и в по-големите градове на страната:

„Тук много голямо значение има и възможността за работа от разстояние, тоест вече има много хора, които живеят в други региони на страната, но пък работодателите им са например в София или дори чуждестранни фирми без сериозно представителство в България. на практика тези хора получават доходите си в други региони на страната“.

Близо една четвърт от компаниите планират да добавят нови придобивки към месечните социални пакети за служителите.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории