Иван Маджаров изригна: Искат болници да връщат пари, но нали пак ще разчитаме на тях

д-р. Иван Маджаров

Българският лекарски съюз се противопоставя на опитите за административен тормоз от страна на НЗОК над лечебни заведения, ангажирани активно с лечението на пациенти с COVID-19 през изминалата тежка и трудна година и половина.

В централата на Съсловната организация има постъпили множество сигнали от болници в цялата страна за тенденциозни, масови проверки и искания за възстановяване на средства в условията на пандемия по формални причини: неспазен алгоритъм на лечение, отчетен пациент с антигенен тест, а не с PCR и др.

Как разделяме обикновените пациенти от ковид пациентите в болниците и дали това се отразява реално на възнаграждението, което получават лекарите, каза председателят на БЛС д-р Иван Маджаров пред БНТ.

Преди месец д-р Маджаров заяви, че законът за извънредното положение е категоричен, че допълнителните 1000 лв. трябва да се изплащат на медиците на първа линия, докато трае извънредното положение и три месеца след това, а повод за коментара му беше изказване на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров – че заради липсата на актуализация на бюджета, тези средства са разчетени до средата на май.

Става дума за истински пациенти, които са преминали през COVID-19. Но трябва да е ясно, че случаите са различни. Говорим за едно заболяване, за което никой нищо не знаеше доскоро. Симптомите бяха и продължават да бъдат различни, съответно и изследванията, а оттам и диагностиката, обясни още шефът на БЛС.

През април се обединихме от факта, че през този период на пандемия трябва да осигурим минимум едни 85 % възнаграждения, независимо как се отчитат леченията на болните, каза Маджаров пред БНТ.

Когато имахме пик на пандемията всички болници и общопрактикуващи се нуждаеха от това, защото бяха спрени всички профилактични планови операции. Всъщност това беше мярката, която спаси положението при тези условия заради вируса“, заяви д-р Маджаров и добави, че глобите в случая са формални.

„Сега болниците получават писма да връщат пари, с които не са отчетени COVID пациенти, а през декември министърът обяви, че и антигенните тестове са достатъчни за това. Да помислим обаче, че обществото ще разчита тепърва на същите тези хора, на същите лекари и медицински сестри – само след няколко месеца. Е, как очакваме някой да е достатъчно мотивиран, след като се знае, че в момента, в който се успокои обстановката, ще се появи някой, който даже не е виждал COVID“, попита той.

Не искам да обвинявам колегите от НЗОК, нито начина, по който се насочват проверките от там. Още през октомври призовахме да се спре с формализма. Би било недостойно някои политици на гърба на лекарите да прилагат някакъв натиск, каза още той.

Една клинична пътека за COVID е оценена на 1200 лева. Но реално около 4000 лв. струва пациент с това заболяване. Случаите, които се представят пред обществото като леки, на седмия ден стават тежки и се продължава престоя на пациентите. Само че разликата между 1200 и 4000 не я покриват болните, каза още той.

Ще видим какво ще се случи есента и какво ще получат болниците, като трябва да имате предвид и моралната страна на въпроса, защото в един момент ще се окаже, че някои колеги ще бъдат натоварени с повече COVID болни, други с по-малко, обясни още той.


За нас

7DniSofia.bg e част от 7 Dni Media Group, която е най-бързо налагащата се на пазара.
В нашето портфолио са още сайтовете 7DniSport.bg, 7DniBulgaria.bg

КОНТАКТИ




Бюлетин


    Категории